Scouting kijkt terug op geslaagde reünie

Nieuws

,,Het was een zeer geslaagde reünie. Het was natuurlijk superlekker weer en de opkomst was hoog. Er waren meer dan honderd mensen aanwezig, Sommigen waren zelfs uit het buitenland gekomen hiervoor (Zwitserland, Frankrijk).”, aldus organisator Victor Winter.

MAARN - Een 40-jarig jubileum laat je natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Afgelopen zaterdag is er feest gevierd in het clubhuis van de jarige Scouting Maarn aan de Lindelaan.

door Monique José Timmermans

In 1983 is Winter lid geworden van scouting Maarn en vorig jaar is zijn scouting carrière geëindigd toen hij door Hermieneke Stufsel is opgevolgd als voorzitter. ,,De organisatie van de reünie is mijn laatste project geweest. Alhoewel het scouting virus je nooit loslaat als je ermee besmet bent.”

,,Het zijn zulke diverse activiteiten, geen week is hetzelfde. Door de jaren heen groei je van jonge Bever (5-6 jaar) door via Kabouter of Welp (resp. meisjes/jongens 8-10 jaar) naar Verkenner (10-14) en tenslotte Rowan (14+). De oudste groepen organiseren hun activiteiten zelf en de doorgroei naar leidinggevende gaat dan heel natuurlijk.”

De Maarnse scouting staat als onconventioneel te boek. Er wordt vrijer omgegaan met de klassieke handboeken met leeraantekeningen dan bij de doorsnee scoutingclub. ,,Wij zijn sterk in het verzinnen van een verhaal om een spel heen. Het is echt traditie geworden om een thema tot in de puntjes uit te werken. Omgeving, kleding, spellen alles in de sfeer van bijvoorbeeld piraten of filmsterren.”

Tijdens de reünie met de (ex-) bestuursleden en leiding die lange tijd bij de scouting betrokken zijn geweest, zijn het die herinneringen en verhalen die uitgewisseld worden rond het kampvuur. Oude foto’s zijn verzameld en spellen over toen en nu gespeeld. Succes hadden de huidige welpen en kabouters met hun demonstratie van yells en dansjes die ze kunnen.

Mede-oprichter Tom Kluyver genoot ook van het feest: ,,Het is leuk om te zien dat het na veertig jaar nog een enorm levende club is. In een moderner jasje natuurlijk. Het jungle-verhaal is wat naar de achtergrond gegaan, maar de grondbeginselen van hulpvaardigheid en beleefdheid zijn gebleven. Dat laatste dreigde in de jaren ‘70 te verdwijnen.”

www.scoutingmaarn.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48