Onderzoek explosieven Amerongse Berg

Nieuws

AMERONGEN - Het bedrijf Saricon voert vanaf volgende week een onderzoek uit naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven op de Amerongse Berg. Het onderzoek duurt zes tot zeven weken. Amateur archeologen vonden in december 2009 een aantal explosieven. Het ging daarbij om twee niet ontplofte mortiergranaten en een drietal ontstekingsmechanismen van de Duitse S-mijn.

door John Spijkerman

In de eerste week van december 2009 zijn de explosieven geborgen en vernietigd. De leider van de EOD heeft geadviseerd het gebied verder te onderzoeken. Het gaat om een gebied met een oppervlakte van ongeveer 38 hectare. Staatsbosbeheer heeft de gemeente op 15 februari 2010 geïnformeerd dat er mogelijk explosieven liggen in een recreatief bosgebied bij de Amerongse Berg. ,,Op dit moment loopt er een historisch vooronderzoek’’, vertelt de burgemeester. Dat onderzoek kost naar verwachting 15.000 euro. Aan de hand van dit onderzoek wordt duidelijk of er sprake is van een potentieel risicogebied. In dat geval wordt gestart met het traject van opsporen en ruimen van explosieven.

Op dit moment vinden er binnen het bosgebied geen afzettingen plaats. Wel adviseert Staatsbosbeheer gebruikers van het bosgebied om op de paden te blijven.

Mochten er inderdaad explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen, dan verwacht Naafs dat dit zal leiden tot een forse financiële kostenpost voor de gemeente. De burgemeester vindt niet dat - mocht er geruimd moeten worden - de gemeente het hele bedrag zelf moet betalen.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 4 uur geleden
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 30 jun, 13:31
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 30 jun, 11:45