Een eeuw lang brood van Bos

3 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Het begon allemaal met de aankoop van een woonhuis aan de Engweg, waar een bakkerij gevestigd mocht worden. Daarna trouwden Hendricus en Aleida en begon Driek met het bakken van tien broden. Hij probeerde ze langs de weg te verkopen en dat lukte vrij snel. Waarop Driek tegen Aaltje zei:,,dat zal gaan.’’ De volgende dag bakte hij weer tien broden, maar raakte ze niet allemaal kwijt. Teleurgesteld zei hij tegen Aaltje: ,,Ik weet niet zeker of het zal gaan.” Maar Driek zette door en geleidelijk trok de verkoop aan. Om wat bij te verdienen mestte hij ook varkens, een voor die tijd gebruikelijke bron van inkomsten. In 1948 nam de zoon van Driek, die ook Hendricus heette, het bedrijf over. Het was vlak na de oorlog en het begin van een tijd waarin veel veranderingen zouden gaan plaatsvinden. De eerste deegmachine werd aangeschaft en een jaar later kwam de eerste auto. De takkenbosoven werd vervangen door een heetwater oven.

MAARSBERGEN - Honderd jaar geleden begon Hendricus Bos met het bakken van de eerste broden voor Maarsbergen. Hiermee legde hij de basis voor een familiebedrijf in brood en banket dat inmiddels een naam hoog te houden heeft en dat met de vierde generatie ‘Bossen’ aan het roer de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. door Han Overkamp

Aangezien er steeds meer gezinnen financieel afhankelijk werden van de bakkerij, werd er aan de bakkers uit de buurt (Van Wijnen, Appeldoorn en Veenendaal) gevraagd of zij brood van Bos wilden afnemen. Hun antwoord was dermate positief dat tot de bouw van een nieuwe bakkerij aan de Tuindorpweg kon worden overgegaan. De opening ervan vond in 1967 plaats. In datzelfde jaar begonnen supermarkten en rijdende winkels ook brood te verkopen. Het lukte Driek toen vrij snel een aantal supermarkten tot klant te maken. De derde generatie Bos trad in 1973 aan. Henk Bos en zijn neef Chris Bos kregen te maken met de drijfveer van veel bakkers om weer zelf brood te bakken. Daarmee wilden zij hun omzet, die was teruggelopen door de verkoop van brood in supermarkten, vergroten. Dit was het sein voor Bos om te starten met meerdere ventwijken. Begin negentiger jaren deed de vierde generatie zijn entree. Henk Bos en broer Jan Bos zetten het bedrijf voort. Er werd aansluiting gezocht bij Topbakkers, een landelijke organisatie die gedegen ondersteuning biedt bij promotie, acquisitie en kwaliteitszorg. In antwoord op de veelsoortige vragen van de klant werd het assortiment breder en breder. De automatisering wordt ver doorgevoerd, waardoor alle arbeidsintensieve handelingen nu door machines zijn overgenomen. Wat niet wegneemt dat ieder brood en ieder bolletje toch nog door vele handen gaat, alvorens afgeleverd te worden.

Vele handen en veel brood. Veertig medewerkers in totaal. En op een doordeweekse nacht (het bakkersambt wordt nog altijd uitgevoerd in nachtelijke en vroege uren), worden 4500 broden en 18.000 bolletjes gebakken, in talloze variëteiten. Dit alles wordt zesmaal in de week met acht transporten in alle vroegte afgeleverd bij supermarkten, zorginstellingen, horecabedrijven en andere klanten.

Mét het banket. Was het in 1910 nog zo dat er voor deze luxe geen geld was; in latere jaren kwam de vraag op naar cake en appeltaart en een tompouce. In de jaren ‘60 kwam slagroomgebak in de mode en is dat gebleven. Behalve de broden gaan er dan ook dagelijks tientallen taarten en honderden gebakjes de deur uit. Allemaal gemaakt onder supervisie van neef Jan volgens aloude recepten met de modernste technieken.

De winkel is en blijft een centraal punt in Maarsbergen, waar steeds meer mensen langskomen en op drukke momenten elkaar bijna verdringen op een paar vierkante meter. Geduldig wachtend op hun datgene wat ze lekker, en alleen hier, vinden. Campinggasten uit de omgeving doen hier inkopen om thuis, elders in ons land, een voorraad Bos brood te hebben.

u Ter gelegenheid van het eeuwfeest wordt er een Open Dag georganiseerd voor alle belangstellenden. Iedereen is op 12 juni hartelijk welkom in het bedrijf tussen 10.00 uur en 14.00 uur. In de winkel kan men profiteren van een speciale actie.

advertentie
advertentie