Passie voor oude druktechniek

Nieuws

Directeur/eigenaar van Kunst+Vliegwerk Nicole van der Schaaf, bij de lezer van deze krant bekend van de columns over kunst en cultuur, legt allereerst de herkomst van de bedrijfsnaam uit: ,,Kunst spreekt voor zich, Vliegwerk verwijst naar mijn liefde voor vogels, ik ben valkenier.” Op kunstgebied is Van der Schaaf zowel op het ambachtelijke (Kunstacademie) als het wetenschappelijke (kunstgeschiedenis) vlak geschoold. Beiden komen samen in K+V dat zij alleen begon: ,,Inmiddels werken er zeker vijftig kunstenaars mee aan K+V, van aanstormende talenten tot gevestigde namen uit binnen- en buitenland.”

‘Een zetje in de rug voor lokale kunstenaar’ MAARN - Al 26 jaar neemt Kunst+Vliegwerk een bijzondere positie in de markt voor beeldende kunst in. Breed qua werkterrein: van lokaal tot overzees, van het organiseren en samenstellen van tentoonstellingen tot het zelf in opdracht maken van kunst. Daardoorheen verweven komt steeds naar voren de passie voor de gerestaureerde oude drukpersen en de wens om de lokale professionele kunstenaar een zetje in de rug te geven.

door Monique José Timmermans

,,Belangrijk vind ik om vooral ook de eigen regio niet uit het oog te verliezen. Zo draag ik al een aantal jaar in opdracht van de gemeente een lokaal thema voor de open monumentendag aan dat aansluit bij het landelijke thema. De dorpen verbinden is daarbij een belangrijke voorwaarde. Komende monumentendag, 11 september, staat in Maarn/Maarsbergen ‘bosbouw’ centraal, in andere dorpen vergeten groente of bouwkunst, alles verwijzend naar ‘De smaak van de 19e eeuw’.”

Molens

Een aantal maanden geleden heeft in de column van Nicole van der Schaaf een oproep gestaan ‘portretteer uw eigen molen’. ,,Veel mensen hebben onmiddellijk hun doek en penseel gepakt. Er zijn ontzettend veel reacties binnengekomen. De laatste vanmorgen, we gaan nu jureren. De beste werken komen tot half september ingelijst te hangen op de tentoonstelling ‘Daar bij die molen’ in de tentoonstellingsruimte van het Meander Medisch Centrum (locatie Elisabeth, direct bij de entree).

De basis van de tentoonstelling wordt gevormd door prachtige foto’s van veelal monumentale molens, onder andere Maallust en ‘t Wissel. In samenwerking met De Hollandsche Molen komen er ook allerlei molenmaterialen in de vitrines.

Drukwerk

Een prominente plaats in de werkruimte van Van der Schaaf is weggelegd voor de gerestaureerde gietijzeren drukpers. ,,Het is een elektrische uit 1950. Daarnaast hebben we een handdegel uit 1880 gered van het oud ijzer en ook die werkt weer. Zo’n restauratie neemt twee jaar in beslag, maar levert nu prachtig drukwerk.” Het is de kroon op het 25-jarig bestaan van K+V geweest vorig jaar.

,,Oude drukpersen worden gebruikt voor speciaal drukwerk in kleine oplagen. Het is handwerk, het moet een passie zijn anders doe je het niet.” Trots is de bescheiden Van der Schaaf op deelname met de pers aan de tentoonstelling in Meermanno. www.kunstenvliegwerk.info

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 19 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30