Bewoners Trompstaete boos over voetpad

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Sinds de bouw van Trompstaete moeten bewoners over de weg lopen als ze naar het gezondheidscentrum willen. Dat zorgt voor een gevoel van onveiligheid, vinden bewoners. Het probleem kwam aan de orde tijdens een dorpsbezoek van het het college van B en W aan Maarn medio 2009. Tien rolstoelgebruikers overhandigden toen een petitie aan B en W. Naar aanleiding daarvan is met de bewoners gesproken over een nieuw voetpad. Verschillende varianten zijn in kaart gebracht.

SPUH: ‘Gemeente kiest voor verkeerde variant’ MAARN - Bewoners van woonzorgcomplex Trompstaete krijgen een voetpad langs de Tromplaan en Sportlaan richting het gezondheidscentrum, als het aan het college van B en W ligt. Zo’n voetpad gaat €45.000,- kosten. Toch zijn de bewoners niet blij met dit voorstel, omdat het college niet voor de voorkeursvariant van de bewoners kiest. De gemeenteraad moet zich op 17 juni over het voorstel uitspreken.

Het college kiest nu voor een variant die niet de voorkeursvariant van de bewoners is. Volgens het college is de eigen variant voor de aanleg van het voetpad minder ingrijpend voor de publieke ruimte. Deze variant is bovendien goedkoper en daarnaast wordt verwacht dat er tegen de B en W-variant minder bezwaren van omwonenden zullen worden ingediend. Bij de andere varianten moeten bijvoorbeeld bomen worden gekapt, beplanting worden verwijderd en lichtmasten verplaatst.

Secretaris van het Seniorenplatform, Ted Kuijpers, zegt in een brief aan de gemeenteraad namens de bewoners van Trompstaete ‘zeer teleurgesteld’ te zijn. ,,Het besluit staat haaks op het advies dat alle betrokkenen in een vergadering op 14 januari 2010 aan de toenmalige wethouder Salverda hebben gegeven. De door het college gekozen variant heeft veel nadelen voor de bewoners die intensief gebruik zullen maken van het voetpad. Als er wordt gekozen voor een pad aan de rechterkant van de weg, richting het gezondheidscentrum, zijn er veel minder oversteekplaatsen. Eén, ten opzichte van vier in het huidige voorstel. Verder moeten de bewoners in het voorstel van het college twee toeritten naar drukke parkeerterreinen (de Twee Marken, De Regenboog en De Meent) oversteken. Het gevolg zal zijn dat de senioren alsnog over de rijbaan moeten lopen. Ze zullen alleen van het begin en het einde van het voetpad gebruik maken.”

Omdat er zo weinig verkeer is op de Tromplaan en Sportlaan is het bezwaar van de bewoners voor B en W niet doorslaggevend. ,,De andere varianten hebben dermate grote nadelen dat aanleg volgens ons niet realistisch is’’, schrijven B en W in hun voorstel aan de gemeenteraad.

Het SPUH denkt daar duidelijk anders over. ,,Naar onze mening is het niet nodig lichtmasten te verplaatsen. Er staan inderdaad wel enkele bomen in de weg en daar kan het dubbele aantal voor worden herplant. Ook het argument dat het voetpad dan te dicht langs de tuinen gaat lopen gaat volgens ons mank. Dit is eerder het geval als het huidige plan wordt uitgevoerd.”

advertentie
advertentie