Iedereen kijkt naar Allemanswaard

6 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Het multifunctionele dorpscentrum Allemanswaard speelt al tien jaar in Amerongen. Maar nu gaat er gebouwd worden, dankzij de enthousiaste regie van Woningbouw Amerongen, dankzij de rechte rug van de gemeente en de bouwkundige partners die de plannen ontwerpen en uitvoeren.

Definitieve plannen gepresenteerd AMERONGEN - Met een originele publiciteitscampagne, huis aan huis door Amerongen, werden alle bewoners vorige week uitgenodigd voor de feestelijke presentatie van het definitieve plan Allemanswaard. Zo’n 250 bezoekers wisten deze avond Sporthal De Ploeg te vinden. Iedereen werd persoonlijk begroet door de mensen van Woningbouw Amerongen, kreeg Allemanskoek met koffie en de presentatie kon beginnen. Zeer professioneel en ook gedetailleerd werd het project uit de doeken gedaan via Powerpoint op groot scherm. Het werd iedereen duidelijk: Allemanswaard staat op de kaart.

door Manus van Gent

Het idee leeft al lang, maar in 2003 besloot de gemeente Amerongen om het traject voort te zetten. Het Dorpshuis was verouderd en verliesgevend en de sporthal was aan renovatie toe. In 2005 besloot Amerongen het project te gaan realiseren. In 2007 is het Bouwbedrijf Van Hoogervest begonnen met de ontwerpen voor Allemanswaard. Deze firma ging echter failliet in 2009, een moeilijk moment voor alle betrokkenen. De Woningbouw Vereniging Amerongen (WBVA) kreeg vervolgens van de gemeente de regie over het plan Allemanswaard, waardoor het plan in een stroomversnelling raakte.

De nu definitieve plannen werden woensdagavond zeer helder gepresenteerd, vanuit meerdere perspectieven en met details over materiaal, kleur, vormen en constructies. De link naar tabaksschuren en de specifieke straten van Amerongen is eenvoudig te maken.

Na de zomervakantie begint de reële bouw, met de basisschool Breeakker en de oplevering van de vernieuwde sporthal. Inmiddels is dan de brandweerkazerne gesloopt en komt de verdere bouw in zicht. In 2013 moet Allemanswaard klaar zijn, bewoond en in gebruik.

In het Allemanswaard centrum komen twee basisscholen, kinderopvang, BSO en peuterspeelzaal. De bibliotheek vindt er riant onderdak, evenals een dorpshuiszaal (voor optredens, films en bijeenkomsten) en gevarieerde sportaccommodaties. De apotheek, de tandarts, verloskundige, Vitras, Welnúh en horeca gaan zich hier ook vestigen. De WBVA krijgt een kantoor, net als SKIAM en een makelaardij. Er komen meerdere winkels, maar wat precies ligt nog niet vast bij bouwpartner Dura Vermeer.

Wonen in of op Allemanswaard is altijd uitgangspunt geweest, zowel voor de gemeente toen, als voor WBVA nu. Dura neemt zo’n 60 woningen in ontwikkeling (koop en sociale huurwoningen), de WBVA neemt 48 sociale woningen onder zijn hoede en voegt daar meerdere zorgappartementen aan toe.

u Een splinternieuwe website ging woensdag in de lucht: www.allemanswaard.nl. Alle feiten en actualiteiten over dit project zijn hier te vinden.

advertentie
advertentie