Speelplaatsen onder de loep

Nieuws

,,Bovendien”, vervolgt Wanner ,,is vanwege het verdwijnen van de JOP (jongerenontmoetingsplek) bij de Twee Marken het vinden van een locatie voor de oudere groep jongeren aan de doelstelling toegevoegd.”

Werkgroep moet plekkenplan uitwerken MAARN - Hoog op het prioriteitenlijstje van aan te pakken projecten binnen het speelruimtebeleidsplan (onderdeel jongerenbeleid van de gemeente) staat ‘De Pol’ in Maarn Zuid. ,,De reacties die daarover bij de gemeente binnenkwamen zijn voor het college aanleiding geweest om de volgende stap in het speelruimtebeleidsplan - het maken van een wijkspeelplan - als eerste op te starten voor Maarn Zuid”, aldus Gerrit Wanner namens de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

door Monique José Timmermans

Alhoewel er geen budget voor is vastgesteld, heeft de gemeente wel een streefniveau voor Maarn Zuid op tafel liggen. Volgens dit niveau zouden in Maarn Zuid extra nodig zijn: een speelplek voor 0-5 jarigen, een trapveld, een jongerenplek, opwaardering van De Pol voor 0-18 jarigen en de Lindelaan voor 0-12 jarigen. In plaats van aanpassen van de genoemde locaties kan ook gekozen worden voor het creëren van een nieuwe locatie. Volgens de gemeente een actieve plek, geen ‘bankje met een dak’.

Met name de laatste groep is voor de bijna 30 overwegend oudere Maarn-Zuid inwoners die de bijeenkomst bezoeken een heet hangijzer. Uitspraken als ,,De werkgroep Zuid kan niet opgezadeld worden met het probleem van de jongeren in Maarn Noord.” en ,,Een trapveld klinkt onschuldig maar oudere jeugd neemt geen bal mee, maar een brommer”, geven de gevoelens weer. Een moeder van jonge kinderen is bang voor te grote leeftijdsverschillen op één plek. ,,De Pol is prima voor de jongere kinderen, de oudere moet je daar niet naar toe lokken.”

Behoefte?

Op de vraag of het plan voortkomt uit behoefte of uit beleidsdefinitie geeft Gerrit Wanner aan dat het een theoretische berekening is die achter een bureau tot stand is gekomen. ,,Met een aantal gemeentemedewerkers hebben we vanmiddag door Maarn Zuid gefietst. Met datgene wat we zagen, twijfelen wij aan de noodzaak van realisatie van het streefplan. Er is veel informele (openbare, niet gecreëerde) speelruimte en het SVMM-terrein biedt ruimte om te voetballen. Wellicht is het een goede locatie voor de oudere jongeren.”

,,Maarn verandert.”, mengt een vader van kinderen in de basisschoolleeftijd zich in het gesprek. ,,Ik zit in meer commissies en wil pleiten voor behoud van dynamiek en leefbaarheid in het dorp. Niet alleen reageren vanuit angst en daarom op de rem trappen. Het ruimtegebrek speelt op meer terreinen, bij SVMM, bij MHCM, er ligt een centrumplan. Door zaken te combineren is er meer mogelijk, er liggen kansen. Als er niets gebeurt, verpaupert Maarn en dat wil niemand.”

Werkgroep

Voor de te vormen werkgroep, waar de gemeente graag 10 Maarn Zuid inwoners in zou verwelkomen, melden zich tijdens de informatieavond vier mensen aan.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Scheltes knapt skelters op en dat leverde al bijna zevenduizend euro voor KiKa 32 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Rood licht voor verhuizing Landelijke Eenheid 18 uur geleden
Afbeelding
Nieuwbouw Buntplein Maarn opgeleverd gisteren
Afbeelding
Zonnevelden Overberg nog steeds omstreden 29 nov, 16:37
PREMIUM
Afbeelding
College botst met provincie over windturbines 29 nov, 11:58
Afbeelding
CBS Coolsma heeft dankzij groep 7 nu een Voedselbosje op het plein 28 nov, 13:58
PREMIUM
Afbeelding
Praat mee over toekomst het Bosbad 28 nov, 07:30