Portretteer uw mooiste molen

Nieuws

MeanderKunst, podium voor jonge kunst en thematische tentoonstellingen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, organiseert deze zomer een molen tentoonstelling. Schilderijen, oude en nieuwe foto’s, modellen van molens en kleine molensculpturen vormen het belangrijkste onderdeel van de expositie. Maar u mag ook mee doen. Er is alleen één voorwaarde: dat uw inspiratiebron een van de beide molens op de Heuvelrug is. Schilder, teken of hak de molen uit een klomp steen en mail de afbeeldingen naar onderstaand adres. Een deskundige jury bepaald of uw molen op de tentoonstelling zal hangen én eventueel verkocht kan worden!

Grondzeiler en beltmolen op de heuvelrug Geen Hollandser schilderij dan een landschap met een molen. Molens horen nu eenmaal bij ons land, zijn nauw verbonden met onze geschiedenis en onderdeel van onze cultuur. Op de Heuvelrug staan er maar twee: Maallust in Amerongen en even verderop, richting Elst staat ‘t Wissel. Maallust was de laatste jaren nogal eens in het nieuws vanwege de spectaculaire verplaatsing van de onderbouw en de grootschalige restauratie. Nog even en Maallust maalt weer graan; een project op trots op te zijn!

door Nicole van der Schaaf

Wij denken dan wel hét molenland bij uitstek te zijn; de vroegste windmolens stonden al in de 9de eeuw in het Midden-Oosten. Onze oudste windmolens zijn beslist van later datum; de oudst bekende stond in Zeeuws-Vlaanderen en wordt voor het eerst genoemd in 1221. Daarna nam de molen snel in populariteit toe en vooral in de 16de en 17de eeuw moeten er in het land aardig wat gestaan hebben. Vandaar ook dat op talloze schilderijen en prenten uit die tijd de molen een bijna standaard object is.

De windenergie kregen en krijgen we cadeau en het is daarom niet verwonderlijk dat ondernemers uit de 17de eeuw graag in molens investeerden. Gratis paardenkracht was het; je kon er hout mee zagen, graan mee malen, water mee pompen en zelfs land mee winnen. Molens waren tot ver in de 19de eeuw een onmisbare energiebron. Dankzij de poldermolens hield ons land droge voeten en de industriemolens leverden op hun beurt een bijdrage aan de economische ontwikkeling.

Nu koesteren we de molens. Als de tand des tijds hard aan ze knaagde zorgen we voor grondige, maar verantwoorde restauratie, ze leveren allerlei ecologische producten en ze zijn vooral een sieraad in ons landschap. Diverse verenigingen houden zich bezig met onderzoek, restauratie en educatie van en over molens. De bekendste is ongetwijfeld de Vereniging De Hollandsche Molen; zij zullen tevens een bijdrage leveren aan de tentoonstelling van MeanderKunst. De titel van die tentoonstelling luidt, hoe kan het ook anders, ‘Daar bij die Molen’. De molens op de Heuvelrug behoren tot het (basis)type molens, de standerdmolens. Maallust staat op een verhoging, een bult of belt en wordt daarom ook wel een ‘beltmolen’ genoemd. ‘t Wissel staat direct op de grond en heet daarom een ‘grondzeiler’ in de molenkunde.

u Stuur de afbeelding van úw molen naar: artprom@wxs.nl

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19
Afbeelding
GGD start maandag met HPV-vaccinaties jongvolwassenen 27 jan, 15:33