Praktijk Moria biedt hulp bij levensvragen

Nieuws

Jetty van der Vlist heeft sinds een jaar haar eigen praktijk waar zij mensen met allerlei levensvragen ondersteuning biedt. De theologe heeft jarenlang ervaring opgedaan in het welzijnswerk en geestelijke verzorging. Na haar studie Jeugdwelzijnswerk besloot ze al snel theologie te gaan studeren in Amsterdam. De tijd dat zij in een hospice werkte is leerzaam en dierbaar voor haar. ,,In mijn werkzame leven heb ik veel levenservaring opgedaan. Dat, plus mijn interesse in levensverhalen van anderen, maakt dat ik vorig jaar tot het besluit ben gekomen om mijn eigen praktijk te starten.”

DOORN - Bij pijn of lichamelijke klachten ga je naar de huisarts. Maar bij pijn in je ziel moet je een andere weg bewandelen. Jetty van der Vlist van praktijk Moria biedt hiertoe de mogelijkheid. Zij biedt een luisterend oor én hulp. ,,Iets afdoen met: het zit tussen je oren, doet geen recht aan pijn en verlies. Maar je moet wel door,” aldus de geestelijke verzorger.

door Rose Carry Lokin

Jetty heeft een breed werkveld. Zodra de ‘Waarom-vraag’ wordt gesteld kan men bij haar terecht. Bijvoorbeeld ouderen die de balans van hun leven willen opmaken en daarover willen praten, of het begeleiden van het sterfproces, geestelijke verzorging tijdens of na een ziekenhuisopname, maar ook het helpen bij het schrijven of houden van een speech en de nazorg bij een uitvaart behoort tot de mogelijkheden. ,,Er zijn veel manieren om verdriet of pijn te verwerken. Ik loop op dat moeilijk begaanbare pad een tijdje mee met de cliënt.” Doel van Jetty is om samen op zoek te gaan naar aanknopingspunten in het leven om zo weer de draad op te pakken en door te kunnen gaan. Daarbij kunnen rituelen ook een belangrijke rol spelen. ,,Zoals het bezoeken van het graf van een dierbare.” Jetty blijft zich nog steeds verder ontwikkelen. Onlangs verdiepte ze zich in de methode van psychotherapeut Bert Hellinger om verstoorde verhoudingen in families te analyseren en ook zichtbaar te maken voor de cliënt. ,,Ik ben geen hokjesdenker. Je moet dingen aanvoelen, en nabijheid en afstand nemen als dat nodig is.”

Praktijk Moria is gevestigd aan huis, maar uit ervaring weet de geestelijk verzorger dat juist de eigen omgeving voor cliënten belangrijk en vertrouwd is. ,,Daarom ga ik vaak naar de mensen toe.” Jetty is lid van de Beroepsvereniging Werkverband Vrijgevestigde Geestelijk Verzorgers.

Praktijk Moria voor geestelijke verzorging, Sitiolaan 219. Tel: 06-36238655. www.praktijk-moria.nl, jetty@praktijk-moria.nl.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30