JOP verdwijnt, pooltafel komt voor Maarnse jeugd

Nieuws

,,De JOP was gebouwd met een tijdelijke bouwvergunning, die was verlopen. Daarom gaat de JOP weg”, verklaart de gemeente desgevraagd. ,,Naar verwachting zal het besluit in de komende weken uitgevoerd worden. Het gemeentelijk jeugdbeleid biedt geen ruimte voor een permanente JOP.” De gemeente besteedt op dit moment extra aandacht aan de Maarnse jongeren omdat de JOP weg moet en kortgeleden een poging strandde om op korte termijn een lokatie te vinden voor een jongerenruimte in Maarn.

Geen andere locatie voor hangplek MAARN - Het is de omwonende al jaren een doorn in het oog. De JOP (Jongeren Ontmoetingsplaats) op het Trompplein bij De Twee Marken. Nu heeft de gemeente besloten de JOP te verwijderen. Een zoektocht naar een andere locatie waar de gemeente een ontmoetingsplaats voor de jongeren zou kunnen inrichten is (nog) niet gevonden. Om de jongeren tegemoet te komen, stelt de gemeente een pooltafel in De Twee Marken beschikbaar.

Op 1 maart heeft de gemeente een bijeenkomst georganiseerd waarin Maarnse jongeren hun wensen konden uiten. Op de oproep kwam een aantal jongeren af. ,,Zij wilden graag een combinatie met een pooltafel binnen in De Twee Marken en een JOP buiten dichtbij De Twee Marken, zo mogelijk met een trapveldje. Het eerste gaat door, het tweede lukt op die plek niet”, aldus de gemeente. De gemeente denkt met de plaatsing van de pooltafel in ieder geval een deel van de jongeren in Maarn - die elkaar nu ontmoeten bij de JOP - te bereiken.

Geen oppassers

Sandra de Bie, beheerder van De Twee Marken is blij met de ontwikkeling. ,,We investeren hier in het dorpshuis en dit is een goede stap. Afgelopen winter hebben we gezien dat er regelmatig een groepje jongeren hier binnen zat. Met name de groep 18-24 jarigen heeft belangstelling voor de pooltafel. De andere bezoekers, vaak wat oudere mensen, vinden die levendigheid gezellig. Zo is er tijdens de Winterspelen is gezamenlijk gekeken naar Sven Kramer op het grote scherm. En straks met het WK voetbal zullen we acties hebben op de speeldagen van het Nederlands elftal. We hebben al 110 meter vlaggetjes besteld.”

Van rotzooi houdt De Bie niet. ,,We zijn geen oppassers. Er zijn regels en als ik merk dat de jongeren zich daaraan niet houden is het afgelopen, dan vliegen ze eruit. Zelf zie ik dat er verschillende groepjes zijn. Als de ene groep in de JOP is, zal de andere er niet gaan zitten. De nieuwe lichting jongeren - de jongste groep dus - is heel anders dan de ouderen. Die spreken elkaar aan op ongewenst gedrag. Ze weten dat ze het voor zichzelf of anderen verpesten. Bij de jongste groep is dat besef nog niet helemaal doorgedrongen.”

Het plan van de gemeente voor de komende periode is actief zoeken naar voorzieningen voor Maarnse jongeren, aansluitend bij de doelen in het jeugdbeleid. Een van de aanknopingpunten hiervoor is het wijkspeelplan Maarn-Zuid. Nu het besluit over de JOP en de pooltafel er ligt, wordt opnieuw bepaald wat het plan en de aanpak voor een jongerenruimte is.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30