Weerzien in Dennenoord

25 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Het uit 1895 daterende voormalige herenhuis Dennenoord, dat voor 1957 in gebruik was als sanatorium, bood opvang aan kinderen die wegens gezinsomstandigheden niet meer thuis konden wonen. ,,Ik zie mezelf als zesjarige in mijn oranje twinsetje nog staan voor die grote houten deur de eerste dag”. Jacqueline van Velzen- Missler (46) herinnert zich haar jeugdjaren in Dennenoord als de dag van gisteren. Samen met medeorganisator en oud bewoner Ruby Appelman-Hulsdouw (52) blikt ze terug op deze belangrijke fase in haar leven. ,,Veel mensen associeerden Dennenoord met moeilijk opvoedbaar, terwijl het een huis was voor kinderen zonder ouders of die in een moeilijke situatie zaten”, aldus Jacqueline. Ondanks deze houding van de buitenwereld heeft ze overwegend positieve herinnering aan haar jeugdjaren.

Herinneringen aan tijd in kindertehuis DOORN - Oude herinneringen ophalen, foto’s kijken en samen terugblikken op de jaren uit hun jeugd toen ze in kindertehuis Dennenoord woonden. Dat kan tijdens de reünie die op 28 maart georganiseerd wordt voor alle oud bewoners van het voormalige kindertehuis. Na een rondleiding in en om de oude woning aan de Driebergsestraatweg 11, waar nu Mitex gevestigd is, wordt het programma vervolgd in Restaurant Plein 6.

door Caro van den Berg

,,We woonden er prachtig, hadden bos, en een groot speelveld. Het was anders als een gezinssituatie, maar ik heb het als heel goed ervaren.” Met name de feesten, sportdagen, en sinterklaasvieringen waren voor haar hoogtepunten uit haar jeugd. Voor Ruby ligt het anders. Tijdens de eerste periode was er financieel niet veel mogelijk en waren de opvoedkundige inzichten van een heel andere orde dan later. ,,Zowel fysiek als psychisch hadden ze nare manieren om kinderen te straffen”. Zonder hier verder op door te gaan geeft ze aan dat op dia’s en foto’s uit die tijd ook duidelijk te zien is dat de kinderen er niet goed uitzagen. ,,Uit de laatste jaren heb ik gelukkig wel goede herinneringen”. Ondanks het feit dat ze de liefde, genegenheid en het vertrouwen dat een gezin biedt gemist heeft, hebben haar jaren in Dennenoord haar ook in positieve zin gevormd. ,,Nu merk ik dat ik extra geniet van de dagelijkse gewone dingen om me heen. Ik ben gewoon blij dat ik er ben”, legt ze uit.

Terug in de tijd

De oud bewoners worden op 28 maart om 10.30 verwacht aan de Driebergsestraatweg 11, waar een rondleiding gehouden zal worden in en om het oude huis. Daar wordt ook een foto gemaakt van het gezelschap. Om 13.30 wordt iedereen verwacht in Restaurant Plein 6 aan het Kerkplein, waar iets gedronken en gegeten kan worden. Opgeven en verdere informatie via rubyappelman@casema.nl of telefoon 0612214973. Vooral de medewerking van Mitex, Albert Heijn voor de sponsoring, en basisschool de Kameleon voor de oude fotoboeken is door beide organisatoren erg op prijs gesteld. Bij het maken van de foto voor het oude huis staan beiden al snel te wijzen en te praten. ,,Daar was de keuken, en o ja daar zat onze groep…”. De vroegere tijd van kindertehuis Dennenoord komt weer even terug...

advertentie
advertentie