Concert Utrechts Byzantijns Koor Sint Martinuskerk

25 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Het koor staat al 18 jaar onder leiding van dirigent Grigori Sarolea en zal optreden in traditionele kleding en, zoals gebruikelijk bij Byzantijnse gezangen, zonder instrumentale begeleiding. De gezangen zijn harmonieus, klankrijk en sluiten dicht aan bij de tekst die gezongen wordt in het Kerk-Slavisch. Ook al verstaat men de taal niet, de kracht van de tonen is welsprekender dan woorden. ,,Het koor telt vijfendertig leden, allemaal Nederlandse mannen, in de leeftijd tussen de 40 en 75 jaar, één keer per week wordt er gerepeteerd. Ondanks de Nederlandse afkomst van de leden slagen we er telkens weer in om de zo typische Slavische klank in onze gezangen te laten horen. Het optreden in de Sint Martinuskerk bestaat uit een aantal delen. Voor de pauze laten we iets over de Goede Week horen gevolgd door een beeld van de Byzantijnse Pasen. Na de pauze vervolgen we met een aantal wereldlijke gezangen uit de Oekraïne”, vertelt Sarolea. Niet alleen in de omgeving van Utrecht geeft dit koor concerten, maar door heel Nederland en in het buitenland zijn er al optredens geweest. Bij optredens in de Oekraïne was de lokale bevolking enorm enthousiast over de manier waarop de verschillende gezangen werden uitgevoerd. In november van dit jaar staat er zelfs een optreden in de Sint Pieters Basiliek in Rome op het programma. Ter gelegenheid van het zestig jarig jubileum gaat het koor volgend jaar een grote tournee maken met een groot aantal optredens. In de agenda staan al optredens in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Oekraïne.

DOORN - Het Utrechts Byzantijns Koor komt op 11 april naar Doorn voor een concert in de Sint Martinuskerk. Het koor is het op één na oudste Byzantijns koor in Nederland en bestaat volgend jaar zestig jaar.

door Rob Verbraak

Het concert op 11 april is voor iedereen toegankelijk, toegangskaarten dienen wel aangevraagd te worden en kosten €8,-. Aanvang van het concert in de Sint Martinuskerk, dorpsstraat 15 in Doorn, is om 15.00 uur en zal eindigen om 17.00 uur met tussendoor een korte pauze. Reserveren van kaarten kan via www.parochie-sintmaarten.nl, informatie over het koor is tevens te vinden op www.utrechtsbyzantijnskoor.nl op deze website zijn tevens een aantal gezangen te beluisteren.

advertentie
advertentie