Twist over gemeentegrond

25 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Tussen de Marterlaan en de Hertenlaan ligt een stukje bos dat eigendom is van de gemeente. Volgens Kleber is het niet ongebruikelijk dat omwonenden hier gebruik van maken, maar de huidige situatie in het gemeentelijk groen tussen beide lanen gaat volgens de bewoners van de Marterlaan te ver.

Bewoners Marter-laan hebben last van achterburen MAARN - Een aantal bewoners van de Marterlaan in Maarn voelt zich aangetast in zijn woongenot. De reden: de achtertuinen van de achterburen, aan de Hertenlaan, komen steeds dichterbij die van hun. Jan Kleber, bewoner van de Marterlaan 2: ,,De tuinen van de achterburen liggen voor een groot deel op gemeentegrond, dit stuk grond hebben de bewoners zich gewoon toegeëigend. In totaal gaat het om ruim 160 vierkante meter gemeentelijk groen, maar de gemeente doet er niets aan. Ze beloven wel dat ze gaan handhaven maar er gebeurt vervolgens niets.”

door Paul Nolens

,,De tuinen van drie achterburen zijn flink uitgebreid door een stuk gemeentegrond bij hun tuin te betrekken. Ze gebruiken niet alleen gemeentegrond, ze hebben het ook nog eens afgepaald met hekwerk. Afgelopen september hebben de bewoners van Hertenlaan 21 ook nog een schuurtje op deze gemeentegrond gebouwd. We hebben dat eens aangekeken en dachten: ‘mag dat zomaar? Het wordt steeds meer.’ Wij wonen hier met veel plezier, maar wat er nu gebeurt is dat de achterburen steeds dichterbij komen. Doordat er bosjes weggehaald zijn is het allemaal minder geluidsbestendig. Wij worden aangetast in ons woongenot. Ook aanwonenden van de Vossenlaan en bewoners van de Kapelweg, die uitkijken op het groen, vinden het schandalig.”

Geen ruzie

Kleber benadrukt dat hij niet op zoek is naar ruzie met zijn achterburen. ,,Wij willen dat de gemeente dit oppikt. We willen geen ruzie. De gemeente heeft ons in oktober een brief gestuurd waarin staat dat de bewoners van de Hertenlaan hun achtertuin binnen acht weken in de oorspronkelijke staat moesten herstellen. Maar er is niets gebeurd. Nu hebben wij in februari weer een brief gestuurd naar de gemeente, waarin we de situatie nogmaals uitleggen en waarin wij aantonen dat onze achterburen, op nummer 19, 21 en 25, zich samen ruim 160 vierkante meter grond van de gemeente hebben toegeëigend. We hebben geen reactie gehad binnen de gestelde termijn van zes weken. Nu gaan we een brief sturen waarin wij de gemeente in gebreke stellen. De gemeente belooft iets aan de situatie te doen maar dat gebeurt niet, dat is kwalijk. Natuurlijk ben ik het eens met ‘leven en laten leven’ maar er zijn grenzen.”

De bewoners van de Hertenlaan zijn niet te spreken over de actie van hun achterburen van de Marterlaan. Eén van de bewoners: ,,We hebben het huis, met deze tuin, zo gekocht. Het probleem is dat deze mensen niets beters te doen hebben dan zich hier mee bezighouden. We hebben inderdaad een hek om onze tuin, dat is voor de kinderen. Bovendien kan de hond van de achterburen dan niet zomaar in onze tuin lopen, die laten ze ook gewoon los in het bosje. Wij doen niets verkeerd. Het klopt wel dat we in het najaar een brief van de gemeente hebben gehad, maar we hebben toen aangegeven dat de situatie al jarenlang zo is als nu. Na dat gesprek hebben we er niets meer over gehoord.”

advertentie
advertentie