Leersumers verzamelen goederen voor opvangtehuis in Polen

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Als Ron en Agnieszka het over 'alles' hebben, bedoelen ze ook alles. ,,In het tehuis worden vrouwen opgevangen die door hun man op straat zijn gezet. Door de slechte economische situatie op het platteland van Polen hebben veel mannen geen werk.Het weinige geld dat wordt verdiend gaat op aan alcohol en de vrouwen en kinderen worden het slachtoffer. Het opvanghuis, dat onder toezicht van Caritas wordt gerund, is nog niet klaar en ook dat is een kwestie van geld. Als er spullen in Polen moeten worden gekocht is dat peperduur en daarom willen wij ervoor zorgen dat die spullen er komen, dan kan men met het geld de bouw afmaken.'' De vrouwen en kinderen die bij het tehuis aankloppen bezitten meestal slechts de kleren die ze dragen en dus is alles welkom: (baby)kleren, drinkflessen, knuffels, speelgoed, luiers (af)wasmiddel, zeep, toiletartikelen, handdoeken. Maar ook dekbedden om onder te slapen en schriften en potloden als primaire benodigdheid voor de schoolgaande kinderen.

LEERSUM - Over zeven weken, op woensdag 28 april, gaan Ron en Agnieszka van Woudenberg-Pacyna hun eerste rit maken met een zending goederen voor een opvangtehuis in Jasieniec nabij Radom in Polen. Tot die tijd hopen zij dat er zoveel mogelijk spullen bij hen worden gebracht. ,,De nood is hoog, ze kunnen daar van alles gebruiken dat in het dagelijks leven nodig is,'' vertelt Agnieszka, zelf Pools van origine, maar in heel goed Nederlands.

door Jan Meijer

Agnieszka: ,,Hoe groot de armoede in Polen is, daar hebben we in Nederland geen voorstelling van. Toen ik voor het eerst in het tehuis kwam, heb ik mezelf beloofd dat ik zal helpen als ik daartoe in staat zou zijn. Zover is het nu, na mijn huwelijk met Ron. We hadden aanvankelijk het idee om kleertjes tot maat 140 te verzamelen, maar het is inmiddels een veel groter project geworden. Ik kan niet wachten om naar Polen te gaan met een volgeladen auto en dan de blije gezichten te zien. Met tranen in de ogen die uitleggen hoe dankbaar men daar is in het besef dat er nog mensen bestaan die hun helpen.'' Inmiddels is het hele gezin in touw voor de actie, want ook de kinderen helpen mee waar ze kunnen.

Wie spullen heeft voor Ron en Agnieszka van Woudenberg kan ze brengen op Hittekamp 10 in Leersum ,,Mijn ouders zijn thuis om de goederen in ontvangst te nemen. En als we het moeten komen halen kan worden gebeld via 06-46736425 of na 18.00 uur 0343-453244. En we zijn niet van plan ermee te stoppen, wan we hopen twee tot drie keer per jaar een lading te kunnen wegbrengen. Het is voor mij een droom als het tehuis gereed is,'' besluit Agnieszka, terwijl ze met moeite haar emotie kan bedwingen.

advertentie
advertentie