‘Keuze voor gezin en veiligheid past mij’

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De 48-jarige melkvee- en zeugenhouder woont zijn hele leven al op de familieboerderij aan de Haarweg in Maarsbergen. ,,Ik ben derde generatie ondernemer. Tot 1994 heb ik het bedrijf samen met mijn vader gerund en sinds 15 jaar doe ik dat samen met mijn vrouw.” Naast zijn boerenbedrijf is hij werkzaam voor de LTO, de overkoepelende organisatie voor de agrarische sector. ,,Ik ben voorzitter van de LTO in de provincie Utrecht en voor de LTO Nederland ben ik portefeuillehouder ‘waterbeheer’.” Het is dan ook logisch dat Veldhuizen niet veel tijd over heeft om zijn eigen bedrijf te runnen. ,,Ik heb iemand in vaste dienst. Het enige wat ik altijd doe is het melken van de koeien, ‘s ochtends om 6.00 uur, de rest wordt door iemand anders gedaan.”

,,Niet schoppen tegen de politiek, maar meedoen.” Dat zegt Maarsberger Henk Veldhuizen. De lijsttrekker van het CDA vormt het nieuwe gezicht van de partij. ,,Ik heb de politiek de laatste jaren van de zijlijn gevolgd en ik had me dit jaar voor het eerst beschikbaar gesteld voor een verkiesbare plek op de lijst. Als iedereen dan vindt dat het bij je past om de club te trekken, dan doe je dat.” door Paul Nolens

Een vrouw, vier kinderen, de koeien melken, lid van de vrijwillige brandweer, werken voor de LTO en nu ook nog de gemeenteraad in als fractievoorzitter. De lijsttrekker van het CDA heeft een druk bestaan. Toch vindt hij nog vrije tijd voor ontspanning. ,,Sinds kort voetbal ik bij de senioren van SVMM. Heerlijk een balletje trappen met vrienden. Verder is deze winter voor een schaatsliefhebber als ik geweldig. Ik ga graag met mijn kinderen schaatsen bij De Kom.”

Door zijn werkzaamheden voor de LTO weet de Maarsberger wat politiek inhoudt. ,,Ik heb in mijn functie bij de LTO veel te maken met de landelijke politiek. Al zit ik dan vaak aan de andere kant van de tafel. Bovendien heb ik in dit werk veel ervaring opgedaan in het omgaan met maatschappelijke partijen. Natuurlijk zal ik me de lokale dossiers van de Heuvelrug nog eigen moeten maken maar we hebben fantastische mensen op de lijst die dat gat op kunnen vullen.”

Veldhuizen heeft veel positieve reacties ontvangen op zijn lijsttrekkerschap. Toch is het best wennen om de nummer één te zijn. ,,Het brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het is allemaal nieuw voor mij dus dat is af en toe wennen. Ik ervaar overigens dat iedereen blij is met mij als lijsttrekker. Ik hoef niet te vechten voor mijn plek, dat is prettig. De politiek is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben er altijd mee bezig geweest en ik heb nog nooit een stembeurt overgeslagen. Ik ben 15 jaar lid van het CDA. Deze partij is mij op het lijf geschreven. De keuze voor gezin en veiligheid past helemaal bij mij. Ik hoef mezelf niet te dwingen om de partijstandpunten te verdedigen.”

De gootste partij

De 48-jarige Maarsberger stapt met ambities de gemeenteraad in. ,,Wij willen de grootste partij worden, al realiseer ik me dat er meer kapers op de kust zijn. Ik hoop en verwacht dat we weer verantwoordelijkheid nemen in het college. Zelf ben ik benieuwd hoe het werken in de lokale politiek mij bevalt. Politiek is trager dan ondernemerschap. Ik ga het meemaken of ik in de lokale politiek kan gedijen. Van sommige zaken weet ik nu nog weinig. Bijvoorbeeld onderwerpen uit de portefeuille Samenleving, daar stap ik blanco in. Daar staan gelukkig goede mensen voor op de lijst. Het zou logisch zijn als ik me bezig ga houden met de commissies Ruimte en Midddelen, daar houd ik me in mijn werk dagelijks mee bezig. Maar als fractievoorzitter word ik geacht van alles op de hoogte te zijn, dus ik zal me in zaken gaan verdiepen die nieuw voor mij zijn.”

advertentie
advertentie