Tot op hoge leeftijd actief blijven

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De BVH-voorman is al dik 35 jaar woonachtig in Driebergen en heeft vele inwoners in de klas gehad tijdens zijn werkzame leven als docent geschiedenis aan de school voor voortgezet onderwijs Schoonoord in Zeist. ,,Ze kennen mij in het dorp”, concludeert de Driebergenaar nuchter. En dat is in Driebergen volgens hem niet zo vanzelfsprekend als in de andere Heuvelrugdorpen. ,,Driebergen bestaat van oudsher uit ‘eilandjes’. Het dorp is samengesteld uit allemaal verschillende kernen die aan elkaar geplakt zijn, maar niet geheel verweven zijn.”

Sybe Streekstra komt altijd rustig over in de raadsvergaderingen, dat is ook zo tijdens het gesprek. Toch blijkt het raadslid een druk bezet persoon te zijn. ,,Ik heb altijd al nauwe betrokkenheid gehad bij het verenigingsleven en nu nog steeds”, vertelt de 70-jarige Streekstra. ,,Ondanks mijn leeftijd ga ik gewoon door. Als je dat fysiek kunt, moet je dat ook doen en bewijzen dat je het kunt. Bovendien houd ik niet van geraniums, helemaal niet van tuinieren trouwens.” door Monique José Timmermans

Verenigingen

Het verenigingsleven speelt zoals gezegd een belangrijke rol in het leven van Streekstra. ,,De Driebergse AutomobielClub heb ik opgericht en daar was ik ook voorzitter van. Decennia ben ik al lid van de schietvereniging, alhoewel ik me niet meer actief met schieten bezig houd. De vereniging blijf ik trouw. En dan volgen nog functies binnen de LOI (Leidse Onderwijs Instellingen) en bij uitvaartvereniging Terra Nova. ,,Een onvoorspelbare branche, nu overlijden er weer meer mensen dan de afgelopen perioden. En waardoor? Niemand weet het.”

Boeken

De grootste passie van historicus Streekstra zijn echter boeken. ,,Ik ben hartstochtelijk bibliofiel en verzamel boeken vanaf de Franse Revolutie en afgeleiden daarvan.” In zijn boekenkast staan dan ook veel boeken waaronder bijzondere drukken van uitgaven. En - bijna vanzelfsprekend - is Streekstra lid van het Nederlands Genootschap van Bibliofielen.

Naast deze hobby’s, zijn vrouw en twee uitwonende kinderen - waarvan een in het buitenland - speelt de lokale politiek al 30 jaar een belangrijke rol in het leven van het raadslid. Aanvankelijk voor de VVD, eerst als bestuurslid en later in de gemeenteraad van Driebergen. Breekpunt met de partij was de besluitvorming rond de herindeling. Sybe Streekstra zat als eenmansfractie de raadsperiode uit en richtte met enkele gelijkgestemden de Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) op. Met deze partij kwam hij na de herindeling als oudste raadslid in de raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Verantwoordelijkheid

,,De term Burger in de Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug verwijst naar de verantwoordelijkheid die de burger heeft voor de samenleving”, legt Streekstra uit. ,,Gemotiveerd voor het ambt blijf ik. Veel mensen voelen zich verraden door politieke besluitvorming en voor hen zijn wij de spreekbuis.”

Ruimtelijke ordening vindt Streekstra het leukste onderwerp binnen de politieke arena . ,,Dat gaat over hoe wij de ruimte inrichten en daarin ben ik geen regelneef. De mens is vrij, maar dat is wellicht idealistisch. Laten we daarom vaststellen dat er wel een grens is, maar dat we het bouwen verder niet te veel verankeren.”

Sybe Streekstra begint graag aan een nieuwe raadsperiode, waarin ongetwijfeld nog veel onderwerpen de raadscommissie Ruimte zullen passeren om vervolgens op de tafel van de gemeenteraad terecht te komen.

advertentie
advertentie