Aan de slag in Kaapse Bossen

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Vroeger leverde het eikenhakhout elke 10-12 jaar opbrengst in de vorm van brandhout voor bakkerijen, geriefhout voor bijvoorbeeld weidepalen en schors (eek) die het looizuur bevat voor het looiproces van huiden tot leer. Niet zozeer om deze historische betekenis heeft NM besloten haar 16 hectares eikenhakhout in de Kaapse Bossen te behouden, maar ook omdat hazelworm, levendbarende hagedis en vogels als kneu, matkop, groene specht en ransuil het eikenhakhout graag als hun biotoop gebruiken. ,,Periodiek onderhoud is nodig om een natuurlijk bos te behouden,” zegt boswachter Stef van Helmondt. ,,Tijdelijke open plekken groeien anders weer dicht. Sinds 1998 is aan het eikenhakhout niets meer gedaan. We hebben een vaste groep vrijwilligers, maar we willen er meer.”

Zaagdag en snoeien Rhododendrons DOORN - Natuurmonumenten (NM) heeft haar natuurvisie voor de Kaapse Bossen neergelegd in een beheersplan. Om de zes jaar wordt kwalitatief getoetst. Uit de evaluatie van vorig najaar kwamen twee directe actiepunten. Nog vóór de broedperiode (vanaf half maart) wordt een laan met geïnfecteerde Rhododendrons op landgoed Ruitenberg aangepakt en wordt bij de Kaaplaan in Doorn een perceel eikenhakhout teruggezet. Voor zaterdag 20 februari vraagt NM nog vrijwilligers voor een zaagdag van eikenhakhout. door Kees de Kroon

De boswachter vervolgt: ,,Vrijwilligers werken met een beugelzaag (de motorzaag is aan deskundigen voorbehouden), handschoenen worden verstrekt en ze zijn verzekerd. Het takhout wordt meegenomen of versnipperd en afgevoerd naar een electriciteitscentrale. Meedoen aan het behoud van de omringende natuur geeft voor wie daarvoor open staat juist een extra dimensie aan de recreatieve beleving van ons gebied. Het is de moeite waard nu een dagje te proberen om in het komende najaar willicht eenmaal per vier weken aan de slag te kunnen gaan.”

De tweede activiteit van NM vóór half maart is het terugzetten van een Rhododendronlaantje. Voor de gehele tuin, ook het vrij toegankelijk wandelgebied, van het landgoed Ruitenberg (65 hectare) heeft NM het tuinonderhoud. Het bewuste laantje is de korte zijde de driehoek met verharde lichtere ondergrond, een honderdtal meters ten zuiden van de villa. De veelkleurig bloeiende rhodo’s zijn aangetast door de Japanse vlieg. Het insect zuigt aan de onderkant van het blad. Op de bovenzijde ontstaan lichte plekken die de bladeren vroegtijdig doen afvallen en de vitaliteit van de struiken vermindert. Zelfs tot afstervens toe. Een geraadpleegde deskundige adviseerde op twee plekken de rhodo’s geheel terug te snoeien en zelfs het strooisel op de grond af te voeren. Voor herstel was Van Helmondt niet bang. Ten noorden van de villa heeft NM een paar jaar geleden een verwoekerde laan rhodendrons hersteld. ,,Stobben van elders doen het daar nu goed.” En inderdaad: de belevingswaarde van de verbeterde laan doet niet onder voor het aangetaste laantje. ,,Zoals gebruikelijk plaatsen we binnenkort ook informatieborden ter plekke”, zegt de boswachter.

u Mensen die graag willen deelnemen aan de zaagdag kunnen bellen: 06 55825126.

advertentie
advertentie