Eigenwijs genoeg voor de politiek

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Na een aantal jaar commissiewerk en de leerschool van de in Doorn van acties (tegen de bouw van een crematorium bijvoorbeeld) bekende Harry Mol is Boonzaaijer laatstgenoemde in 2001 als actief raadslid opgevolgd. ,,Het was een gecombineerde zetel voor Christen Unie en SGP.”

Voor Gerrit Boonzaaijer - geboren en getogen in Doorn - is politiek echt een hobby. Al redelijk jong was hij actief voor de SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij) in Doorn. ,,Ik kom uit een SGP-nest en met de eigen zaak van mijn ouders waren wij een echt ondernemersgezin. Dat heeft me zeker gevormd. Mijn vader zat jaren in het SGP-bestuur en we leerden thuis al motiveren en beargumenteren. Niet alleen ik ben verder in de politiek gegaan. Mijn broer werkt voor het Europarlement en is wethouder in Rotterdam. Dat geeft een kijkje in andere bestuurlijke keukens.” door Monique José Timmermans

Eigenwijs

,,Ik was eigenwijs genoeg om de politiek in te gaan”, vertelt het enthousiaste raadslid. ,,Ik ben niet uit op snel succes, maar vind het leuk om ergens m’n tanden in te zetten. Daarvoor zorg ik altijd dat mijn dossierkennis op peil is. Als kleine fractie moet je het hebben van argumenten.” Gerrit Boonzaaijer valt in positieve zin op als raadslid, dat mag geconcludeerd worden nadat hij door inwoners tot Raadslid van het Jaar 2009 is verkozen.

Sinds de laatste verkiezingen zit Boonzaaijer niet meer alleen namens de SGP in de raad. ,,Met Gert-Jan van den Brink hebben we een een dubbele bezetting, dat maakt ook het even afstemmen tijdens de vergadering mogelijk en het verdelen van de onderwerpen. Twee weten immers meer dan één.”

Combineren

Het raadswerk kost Boonzaaijer minimaal een dag in de week. ,,Het voordeel is dat ik een eigen advies- en administratiekantoor heb. Ik kan mijn tijd zelf indelen en ook vanuit huis werken. Ik blijf het doen zolang het van mijn vrouw mag zeg ik altijd.” Ook de zorg voor zijn vijf kinderen in de leeftijd van 13 tot bijna 1 jaar kan hij op deze manier goed combineren met alle werkzaamheden.

,,De kinderen vinden politiek ook leuk. Aan tafel worden de politiek maatschappelijke vraagstukken al besproken.”

Direct contact

Naast thuis is ‘de straat’ een doorlopende bron van inspiratie. ,,Als Doornaar ken ik veel mensen in het dorp. Hoewel gezegd wordt dat men hier afstandelijk is, ervaar ik dat helemaal niet. Het leuke van lokale politiek is juist dat het laagdrempelig is en dat je direct contact hebt met de mensen. Ze weten me goed te vinden, een rondje Albert Heijn duurt dan ook altijd zo lang dat mijn kinderen niet meer met mij meegaan om boodschappen te doen. Het praten met iedereen hoort er voor mij bij.”

Onderwerpen die de politicus na aan het hart liggen zijn onderwijs en financiën. ,,Ik ben zelf jaren bestuurslid van een school geweest. En ook nu nog ben ik actief in die richting. De financiële interesse is een logisch gevolg van mijn beroep. De financiële kanten van bijvoorbeeld een gemeentekantoor houden mij dan ook wel bezig. Het is immers puur een plek om de ambtenaren te huisvesten.”

Thuis

Mocht er nog vrije tijd overblijven dan is lezen een wens.

,,Daar kom ik te weinig toe, maar muziek maken met het hele gezin dat gebeurt wel regelmatig en daar kan ik ook enorm van genieten. Tenslotte ga ik ook graag met vakantie kamperen, maar als ik dan terug ben in Doorn denk ik: ‘hier hoor ik thuis’.”

advertentie
advertentie