Afwisseling bij solistenconcours Manderen

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Het jaarlijks terugkerende solistenconcours vindt normaal plaats in november, maar in het programma kwam deze datum beter uit.”, aldus Yvonne Baljeu die tekende voor de organisatie van de avond. ,,De jeugd is altijd erg enthousiast om op te treden. Oudere leden van Manderen doen dat minder snel. Zelf vind ik dat wel jammer, daardoor mis je de interactie tussen de jeugd en volwassen leden van Manderen. Terwijl de jeugdleden uiteindelijk wel doorstromen.”

MAARN - In een goed gevulde Kapel aan de Kapelweg stond vrijdagavond het podium voor de solisten van Harmonie Manderen. Het 15e solistenconcours werd vooral beluisterd door familie en vrienden van de muzikanten, die een zeer afwisselend programma brachten. Van beginners tot (ver)gevorderden en met een keur aan muziekinstrumenten.

door Monique José Timmermans

Dirigent van het grootorkest Hans Verheij had de taak van juryvoorzitter op zich genomen. Samen met medejuryleden Janneke van Slooten (klarinet- en saxofoondocente), René Alkema (koperdocent) en Pieter Senden (slagwerkdocent) beoordeelde hij de kandidaten op zeven verschillende onderdelen, zoals toon, samenspel, technische vaardigheden. Daaruit kwam een puntentotaal naar voren op basis waarvan de winnaar werd bepaald.

In de categorie beginners viel Mariëtte Koens, een jonge klarinettist die werd begeleid door haar vriendin Maud van den Werf (piano), in de prijzen. Samen hadden zij Edelweiss en Do-re-mi van Rodgers and Hammerstein gespeeld.

Met Egyptian Queen en Calypso gooide Menno van Dopperen, begeleid door zijn leraar René Alkema (trompet), hoge ogen. ,,Basinstrumenten zijn vaak niet zo aantrekkelijk, of gewoon nog te zwaar, voor jeugdige leden. Enkelen laten zich niet afschrikken door een wat groter instrument.”, introduceerde Betty van der Meulen (voorzitter Manderen en presentatrice van de avond) Menno toen hij naar voren kwam met zijn euphonium. Een optreden met goed resultaat, eerste in de categorie gevorderden.

Tijdens twee verschillende optredens was Robin van Schaik te horen. Voor haar ‘Salut d’amour’ op dwarsfluit, begeleid door Petra van der Snoek op piano, ontving zij de eerste prijs in de categorie ver-gevorderden. www.manderen.nl

advertentie
advertentie