Jeugdzorg in Overberg

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De slagboom en de bewaking op het complex Overberg verraden dat het hier een gesloten jeugdinstelling betreft. Ondanks deze eerste indruk biedt het terrein een positieve aanblik. Kleurige tekeningen aan de hekken en de dierenweide met nieuw gebouwde stalletjes in het midden van het terrein, duiden op de aanwezigheid van vrouwelijke bewoners. Naast begeleiding en hulpverlening biedt de instelling een breed scala aan opleidings- en stagemogelijkheden. De afgelopen tijd is er hard gewerkt om het aanbod aan voortgezet speciaal onderwijs, verzorgd door VSO De Sprong, aan te passen aan de nieuwe situatie. Waar vorig jaar nog meer specifieke opleidingen waren voor jongens, is er nu een ruimer aanbod aan verzorgende beroepen, en zijn diverse praktijklokalen aangepast. Algemeen directeur Lucian van Heumen en directeur behandeling en diagnostiek Marijke van Kraaikamp leggen uit de locatie Overberg inmiddels volledig valt onder het Programma Ministerie van Jeugd en Gezin van Minister Rouvoet. ,,De huidige opvang heeft een civielrechtelijke status. Het gaat dus nu niet meer om jongeren die strafrechtelijk vervolgd zijn”, aldus Van Heumen.

Dierenweide en verzorgende opleidingen OVERBERG - De afgelopen maanden is er hard gewerkt om de voormalige Justitiële Jeugdinrichting Overberg om te vormen in een gesloten Jeugdzorgplus instelling. De instelling biedt vanaf 1 januari voorlopig voor de duur van twee jaar gesloten jeugdzorg aan meisjes in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar. Voor deze groep meisjes biedt de instelling optimale bescherming, behandeling en aangepaste scholing om na het verblijf weer voorbereid te zijn op een nieuwe start in de maatschappij.

door Caro van den Berg

Veiligheid

De meeste meisjes die in Overberg binnenkomen hebben een ondertoezichtstelling (OTS). ,,Dat betekent dat er al heel wat gebeurd is. Het gedwongen kader is dan ook vaak om de meisjes zelf te beschermen”, aldus Van Kraaikamp. De hekken functioneren volgens beide directeuren dan ook meer als een bescherming van buiten naar binnen, dan andersom. ,,Veiligheid bieden is erg belangrijk”.

Naast de binnengroep, waar de meisjes opgevangen worden die een meer gesloten karakter nodig hebben, zijn er op het terrein ook woonunits voor zogenaamde buitengroepen. Onder begeleiding wonen de meisjes hier in groepen van twaalf, opgesplitst in twee maal zes. Hoe lang het verblijf nodig is, is volgens Van Kraaikamp lastig aan te geven. ,,Zo kort mogelijk en zo lang als nodig is. Het is afhankelijk van welke interventie je biedt”. Ze vervolgt: ,,Voor wat betreft de psychiatrische problemen is er niet veel veranderd in vergelijk met de oude situatie. De problematiek is hetzelfde alleen de uitstraling is nu anders”. De jonge bewoners van Overberg krijgen een volwaardige opleiding, aangepast aan hun eigen niveau. Ook voor stageplaatsen wordt gezorgd. ,,Veel bedrijven willen een bijdrage leveren vanuit het gezichtspunt van verantwoord maatschappelijk ondernemen. Het is een kwetsbare groep die juist door stage leert om op eigen benen te staan”, besluit Van Heumen.

advertentie
advertentie