‘Geen geld uitgeven aan onzin’

11 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,We hebben een aantal initiatief wetsvoorstellen gedaan, een deel daarvan heeft het gehaald. Zo is ons voorstel om inwoners op te nemen in de welstandscommissie unaniem aangenomen. Gek genoeg, in onze ogen, wordt over een gemeentekantoor dat door deze welstandscommissie met burgervertegenwoordiging is goedgekeurd nog een dure volksraadpleging gehouden.” Aan het woord is Sybe Streekstra, lijsttrekker van de BVH.

Met tevredenheid kijkt de Burger Vertegenwoordiging Heuvelrug (BVH) terug op de afgelopen raadsperiode. door Monique José Timmermans

‘Verkeer moet rijden’ is een gevleugelde uitspraak binnen de BVH kringen. Het revolutionaire plan om een rondweg rond de gemeente aan te leggen (van Bunnik tot voorbij Doorn) haalde het echter niet. ,,Het wachten was op het GVVP (Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan, tijdens de laatste raadsvergadering vorige week goedgekeurd), helaas komen hierin alleen marginale onderwerpen aan de orde. Mensen denken slecht na over de consequenties van uitspraken als ‘geluidshinder en fijnstof omlaag’. Het zou een geluidsscherm naast de N225 betekenen en daar maak je de aanwonenden niet blij mee”, meent Streekstra.

Gemeentekantoor

Speerpunt in de verkiezingen is voor de BVH het gemeentekantoor: ,,Dat wordt een financieel debacle dat de burger veel geld gaat kosten, circa €40,- per persoon per jaar. Verkoop van huidige locaties ter financiering vlot niet tegen de benodigde prijs. Het nieuwe kantoor is een prestige object, immers met de glasvezel kunnen ambtenaren prima vanuit diverse locaties werken. Dat gebeurt bij commerciële bedrijven ook. Zelfs als het gemeentekantoor gerealiseerd wordt, blijven B&W, griffie en burgerzaken in het Cultuurhuis. Er zijn nu trouwens te veel ambtenaren en een te groot college ten opzichte van het aantal inwoners. Dat moet omlaag.”

Het aantal ambtenaren kan makkelijk omlaag als gesneden wordt in regelgeving meent de BVH-voorman. ,,Stel je schaft de kapvergunning voor particulieren af. Een boom wordt nu eenmaal te groot voor een tuin. Dan zijn er ook geen twee ambtenaren nodig voor het keuren van 500 bomen per jaar. Regelgeving is knellend, met name voor de middenstand, dat horen wij veel terug. Daar moet verandering in komen. Openingstijden - ook op zondag - kan de winkelier prima zelf bepalen.”

Referendum

Groot voorstander is de BVH van een beslissend referendum. ,,Zwaarwegende zaken, vaak met financiële consequenties, moet je voorleggen aan de inwoners, die betalen immers mee. Dit is wat anders dan het voorgestelde, maar afgewezen, burgerinitiatief. Inwoners krijgen dan het recht een voorstel op de raadsagenda te plaatsen. Dat zou leiden tot een extra raadscommissie en meer ambtenaren. Daar zijn wij tegen.”

De Driebergenaar kijkt kritisch naar het stationsgebied. ,,Typisch een zaak voor een referendum, moet daar een landgoed komen of een soort Hoog Catharijne. Persoonlijk vind ik het de locatie voor een gemeentekantoor - als je er dan per se een wil. Je houdt dan zelf grip op de invulling van de ruimte ter plaatse. De grote vinger die de NS in de pap naar de toekomst heeft, moet worden teruggedrongen door ze zover te krijgen dat er geen goederen over deze spoorlijn vervoerd worden.”

Voor De Zwoer ziet de BVH geen heil in de privatiseringsplannen. ,,De gemeente moet zorgen voor financiële overbrugging tot het moment dat de gemeentebrede oplossing in 2017 gereed is.” Tenslotte ziet de BVH de doorstroming vanuit gezinswoningen op gang komen als er kleinschalige seniorencomplexen binnen de gemeente worden gerealiseerd, die relatief dicht bij zorgcentra liggen.

Het credo is vooral geen geld uitgeven aan onzin. ,,Een speelplaats in het bos aanleggen, is hetzelfde als een zandbak maken op het strand.”

advertentie
advertentie