Raad akkoord over rustiek kantoor

4 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De SGP zei dat er te veel nieuwe informatie boven water is gekomen om nu tot een beslissing te komen. ,,De inkomsten vanuit het Rijk waarschijnlijk fors teruglopen. De volgende raad zou het besluit, met alle informatie op tafel, moeten nemen”, aldus Gerrit Boonzaaijer.

Poging tot uitstel beslissing is mislukt Partijen brengen laatste veranderingen aan HEUVELRUG/DOORN - De gemeenteraad heeft afgelopen maandag ingestemd met het voorlopig ontwerp voor het nieuwe gemeentekantoor. Bij uitwerking van het definitieve ontwerp zal het nieuwe onderkomen voor de ambtenaren een ‘rustiek’ uiterlijk krijgen. De SGP probeerde het plan nog door te schuiven tot na de verkiezingen maar vond geen gehoor bij de meerderheid van de raad.

door Paul Nolens

Ook de SP probeerde het nog maar eens: ,,De inkomsten vanuit het Rijk gaan de komende jaren fors teruglopen. We kunnen nu zeggen: ‘besluit is besluit’ maar het is verstandiger als we nu geen beslissing nemen over een dergelijk duur project. Iedereen doet net of alles al vast staat, maar dat is niet zo”, aldus Ad Schiedon. Jannie Foekens van de ChristenUnie vond de enquête over de verschijningsvorm een ‘bestuurlijk niet te hanteren middel’ en zei daarom tegen het plan te stemmen. Ook de BVH voerde, zoals in alle voorgaande vergaderingen over dit onderwerp, oppositie tegen het plan. Sybe Streekstra: ,,Dit is niet netjes, de volgende raad moet het besluit nemen.”

De andere partijen waren beduidend minder kritisch en vonden het traject tot op heden ‘zorgvuldig doorlopen’. Joop van Ankum van de VVD ergerde zich aan de inbreng van de Federatie Groene Heuvelrug. ,,Er worden door de federatie halve en hele onwaarheden de wereld in geholpen. Daardoor wordt de publieke opinie beïnvloed. Er wordt bijvoorbeeld constant gesproken over een extra investering van 25 miljoen maar het is juist een kostenbesparend plan.” Wim Stegeman van het CDA viel zijn collega-raadslid bij. ,,Er is een groot verschil tussen kosten en investeren. Als het nieuwe kantoor er staat gaan de exploitatiekosten ten opzichte van de huidige, decentrale, situatie omlaag. Daarom moeten we dit juist doen in tijd van teruglopende inkomsten.”

Alle partijen, op ChristenUnie na, waren zeer te spreken over de enquête over de verschijningsvorm van het kantoor. De uitslag, 70% van de 10.000 stemmers hebben hun voorkeur uitgesproken voor het rustieke ontwerp, is door de raad overgenomen.

advertentie
advertentie