Kasteel Amerongen in Doorn

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Tal van deskundigen hebben sinds 2002 hard gewerkt aan de restauratie van Kasteel Amerongen. Volgend jaar hoopt men de enorme klus voltooid te hebben. De ‘Vrienden’ van het Kasteel brachten en brengen aan de restauratie niet alleen een belangrijke financiële, maar ook hun communicatieve bijdragen hebben bijzonder geholpen de klus tot een goed eind te brengen. De ‘Vrienden’, kortweg de SVKA, zullen als gasten van de Spreekbuis 50+ tijdens de presentatie een indruk geven van de geschiedenis van het Kasteel en haar bewoners én van de vorderingen van de restauratie.

Boeiende bijeenkomst over restauratie AMERONGEN/DOORN - Op uitnodiging van Spreekbuis 50+, de vereniging voor medioren en senioren, komt de Stichting Vrienden van Kasteel Amerongen naar Doorn voor de vertoning van een schitterende power point presentatie over restauratie van het Kasteel.

door Nicole van der Schaaf

Het kasteel kent een rijke historie die al aan het eind van de 13e eeuw begint, wanneer de gebroeders Borre (van Amerongen) toestemming vragen om in de uiterwaarden bij Amerongen een versterkt huis te mogen bouwen. De plaats is strategisch gekozen aangezien men van hieruit de scheepvaart op de Rijn en het verkeer van oost naar west en v.v. goed kan controleren. Na een verwoesting in de 15e eeuw wordt het kasteel groter en nog meer versterkt herbouwd. In het rampjaar (1672) wordt het kasteel geplunderd en in brand gestoken. Hierna volgt wederom nieuwbouw, maar dan in de vorm van een statig huis in de stijl van het Hollands Classicisme, voorzien van een dubbele toegangsbrug. In de 19e eeuw gaat het kasteel over in de handen de familie Aldenburg Bentinck, die het gebouw laat renoveren en veel versieringen laat aanbrengen.

Eind 1918 logeert, op uitnodiging van Graaf Bentinck, de vroegere keizer van Duitsland, Wilhelm II met zijn hofhouding gedurende twee jaar op het kasteel. Een periode waar Amerongen onder meer een (niet meer functionerend) klein ziekenhuisje aan heeft overgehouden. Een cadeautje van de keizer.

Het Kasteel is nu een rijksmonument en staat zelfs op de erfgoedlijst van UNESCO.

Momenteel worden allerlei plannen gesmeed om het kasteel - vooral als museum - weer in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen en de aandacht te geven die het verdient. Vanzelfsprekend is de Stichting Vrienden van het Kasteel Amerongen altijd op zoek naar nieuwe leden die mee kunnen helpen deze plannen te verwezenlijken. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven tijdens de bijeenkomst in Doorn. Het kasteel heeft een prachtige kasteeltuin die eveneens de moeite van een bezoek waard is. Daarnaast beschikt het over een bezoekerscentrum waar algemene informatie kan worden verkregen. Behalve de leden van Spreekbuis 50+ is iedereen uit de regio van harte welkom op 17 februari, aanvang 14.00 uur in zaal ‘De Rietschans’ van Park Boswijk in Doorn. Spreekbuis 50+ behartigt de belangen van ruim 400 leden en organiseert met regelmaat interessante bijeenkomsten.

u Lid worden van Spreekbuis 50+ kan voor €7,- per jaar.

advertentie
advertentie