Ook self service in Amerongse bieb

21 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Bij binnenkomst valt direct de metamorfose op die het interieur van de bibliotheek heeft ondergaan. Locatiemanager Ineke Machielsen is zichtbaar tevreden. ,,Met ingang van november hebben we het self service systeem ingevoerd”, legt ze uit. ,,In het begin waren mensen er wat huiverig voor, maar het werkt eigenlijk heel simpel en automatisch”. Ze benadrukt dat er altijd een vrijwilliger in de buurt is om uitleg te geven of om desgewenst een handje te helpen. Haar ervaring met de nieuwe situatie tot nu toe is overwegend positief: ,,Uit de praktijk blijkt dat mensen het nieuwe vrolijke interieur waarderen, en dat het nieuwe systeem nauwelijks problemen oplevert”. De invoering op zich was een forse klus, want de hele collectie boeken moest voorzien worden van aangepaste chips. De nieuwe manier van werken biedt volgens Machielsen een aantal belangrijke voordelen. ,,Wij hebben nu meer ruimte om activiteiten te ontplooien en om projecten voor scholen te begeleiden. Daarnaast biedt het systeem meer privacy. Doordat de boeken door de gebruikers zelf gescand worden weet niemand wat voor soort boeken iemand leent. In sommige gevallen kan dit voor mensen prettig zijn. Ook is het praktisch en efficiënt dat alle ZOUT bibliotheken nu volgens dezelfde wijze werken”.

Altijd ruimte voor een kopje koffie en praatje AMERONGEN - Stapsgewijs hebben de regiobibliotheken ZOUT de afgelopen tijd een nieuw self service systeem ingevoerd. Waar voorheen een lange inleverbalie stond staan nu nieuwe kleinere rood gekleurde units waar de bezoeker zelf de boeken kan scannen. Gecombineerd met de vrolijke kleuren op de vloer en de vele activiteiten voor jong en oud, lijkt de huidige bibliotheek in niets op die van vroeger, met het ietwat stoffige imago.

door Caro van den Berg

Wiebelbillenboogie

Vanaf september vorig jaar is er op de eerste verdieping een Makkelijk Lezen Plein gekomen speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen. De lees- en luisterboeken en dvd’s worden hier frontaal gepresenteerd om het voor de kinderen aantrekkelijker te maken om een boekje te kiezen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2010 van 20 t/m 30 januari is er naast de tentoonstelling van de tien mooiste prentenboeken, een quiz voor peuters en kleuters om spelenderwijs kennis te maken met de boeken. Daarnaast wordt voorgelezen uit het prentenboek van het jaar ,,De wiebelbillenboogie” van Guido van Genechten voor de groepen 1 en 2 van de basisscholen, het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. Machielsen laat de vrolijke muziek horen die bij het boekje hoort, en geniet op voorhand: ,,dit is zo’n leuk verhaal, het swingt vanzelf!”. Ieder kind dat tijdens deze dagen lid wordt krijgt het olifanten vingerpopje dat bij het boekje hoort. Machielsen benadrukt dat iedereen, ook niet leden, altijd welkom zijn in de bibliotheek. ,,Eenzaamheid hoeft hier niet aan de orde te zijn. We hebben hier een gezellige leestafel en er is altijd ruimte voor een kopje koffie en een praatje. Wij willen een centrale ontmoetingsplaats zijn”.

u Bibliotheek Amerongen, Burg. Jhr. V.d. Boschstraat 44. telefoon 0343-453587; www.rbzout.nl

advertentie
advertentie