Fusie RK parochies een feit

21 januari 2010 om 00:00 Nieuws

In een gesprek doen Frits Winter en Jan van Baal uit Maarn en Wim Jurgens uit Woudenberg, die allen na actief te zijn geweest in het lokale bestuur en plaats zullen nemen in het bestuur van de parochie Sint Maarten, uit de doeken wat de fusie voor de lokale parochies - waaronder Maarn - betekent.

Identiteit lokale gemeente in stand houden MAARN - Enige jaren geleden is de weg om een fusie te bewerkstelligen tussen de Rooms Katholieke parochies in de regio ingeslagen. Per 1 januari het R.K. parochieverband Sint Maarten een feit, hierin zijn zeven parochies samengegaan. De St. Theresia parochie in Maarn is er één van.

door Monique José Timmermans

,,De wens om te fuseren komt vanuit de bisschop en is noodzakelijk om voor iedere parochie een pastoraal team beschikbaar te hebben. Dit in een tijd waarin het aantal instromende priesters is achter gebleven bij de verwachting, terwijl steeds meer professionele krachten wegvallen. Een pastoraal team bestaat uit vijf mensen met een theologische opleiding en een specialisatie, zoals liturgie, catechese of diaconie.”

Het is een proces van jaren, omdat de in de regio gelegen parochies elkaar niet zo goed kenden. Een periode van kennismaken en wennen eerst met de Heuvelrug en RSW-gemeenten en later ook Zeist brak aan. ,,Hierin hebben wij altijd vooropgesteld dat de parochies hun eigen identiteit zouden behouden. Het verlies daarvan was de grootste angst van de parochianen.”

Al gewend

Er zal nu niet veel veranderen voor de kerkgangers. ,,Men is al gewend aan het rouleren van voorgangers en de kerktijden in Maarn en Doorn zijn al enige tijd zo op elkaar afgestemd dat dezelfde voorganger beide diensten kan leiden. Bovendien blijven alle parochies steunen op hun eigen vrijwilligers. Die waarborgen de lokale vitaliteit. Ook de andere activiteiten dan kerkdiensten (bijv. Muziek in de Theresia of kleine exposities) blijven bestaan. Alle kerken hebben goede banden met de PKN, gezamenlijke activiteiten zoals de schoolprojectvieringen staan nog steeds op de agenda.”

De heren geven aan dat vrijwilligers enthousiast hun werk moeten kunnen blijven doen. ,,Dat kan makkelijker met een complete organisatie. Alles blijft op lokaal niveau geregeld, met uitzondering van zaken die efficiënter centraal geregeld kunnen worden, dan heb je het bijvoorbeeld over financiën en gebouwbeheer. Door taken op te splitsen en te werken in een tandem van een oudere met een jongere vrijwilliger maken vele handen licht werk.”

,,Een bestuurslaag op afstand houdt het risico van communicatiestoringen in en onderlinge afstemming kost meer tijd”, noemt men als nadeel. ,,Het samen opvangen van tekorten op gebied van organisatie en financiën zal door de een als nadeel en de ander als voordeel worden gezien.”

Op sommige vlakken lukt de harmonisatie nog niet goed, terwijl er wel kansen liggen. ,,In de parochieboekjes zit veel overlap, maar samen één boekje is nog een stap te ver. Ook het gezamenlijk op dopen op een locatie is voor parochianen nog moeilijk.”

www.parochie-sintmaarten.nl.

advertentie
advertentie