Onderwatermuziek in roman

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Kleine Erik woont aanvankelijk met zijn ouders en broertje Ko in de stad, maar nadat vader op reis is vertrekt de rest van het gezin naar een klein dorp, Kaaheide. ‘….Kaaheide is saai. Moeder zegt het zelf, maar ik (Erik) moet mijn mond erover houden. ‘Rustig’, zegt moeder, dat is een beter woord. ‘niet saai, maar rustig’. Vijf straten en het plein met de kerk. Daarachter staat de grote school….’. Erik is dan zeven jaar en er wacht hem nog veel drama en geluk. Zijn vriendinnetje Maria komt onder een vrachtwagen, oom Jan verdwijnt weer uit zijn leven en ze verhuizen weer terug naar de stad. Naar een huis waar het stinkt en vies is, maar waar ook zijn oude school staat: een lichtpuntje.

Ameronger schrijft roman over onzekere jeugd Het boek heet ‘Onderwatermuziek’ en de auteur is Ameronger Roeland Schweitzer. De lijvige roman gaat over het jongetje Erik dat al vroeg in zijn jeugd geconfronteerd wordt met een vader die ‘op reis’ is en een moeder die een minnaar heeft, ‘Oom Jan’ genaamd. Schweitzer vertelt in de ‘ik’ stijl over Erik, die op een ontwapenende manier de wereld om hem heen beziet. Op zichzelf is het thema van de roman niet echt verrassend, maar door de ogen van een klein jongetje gezien wordt de wereld vanzelf bijzonder. Hoewel deze roman fictie is, krijg je al lezend sterk de indruk dat het deels een autobiografisch verhaal is. Roeland Schweitzer zijn jeugd zal wellicht het uitgangspunt zijn geweest.

door Nicole van der Schaaf

‘Een verhuizing naar het dorp, cadeaus van oom Jan, de terugkeer naar de stad, de schoenen van de nachtelijke bezoekers, en dan de plotselinge verdwijning van zijn moeder - de wereld waarin de jonge Erik leeft is verwarrend en beangstigend’ meldt de flaptekst.

Tommy Wieringa

Diezelfde flaptekst meldt dit boek in één adem met een prijswinnaar van Tommy Wieringa: ‘Joe Speedboot’, een meesterlijke roman over leven en dood. Onvergelijkbaar met Schweitzers ‘Onderwatermuziek’, een term die ontleend is aan een passage uit het boek.

Schweitzer verdient een compliment voor zijn ‘vertaling’ vanuit de jonge Erik, die na een verwarrende jeugd: opgebroken gezin, tehuizen, drugs en confronterende waarheden die hem in zijn jeugd onthouden waren, toch nog terecht komt. Hij vindt zijn geluk in de muziek; veel rock & roll sterren uit de jaren zestig en zeventig passeren de pagina’s. Dat dateert de roman en zal zeker aanslaan bij de generatie van de auteur.

Happy-end

Eind goed al goed komt ook een van Erik’s jeugdliefdes weer in beeld tegen het eind van het verhaal. Romantisch en ook een beetje jammer omdat daarmee de grote hoeveelheid echt drama in het verhaal weer zo gewoontjes wordt. Een ‘happy-end’ geeft de lezer immers altijd weinig stof tot nadenken.

Gewoon een mooie roman van Schweitzer die we kennen als journalist en kunstenaar en nu dus ook als romanschrijver. Te bestellen via www. fmbuitgevers.nl

advertentie
advertentie