Wim Jagtenberg (94) publiceert boek ‘Ik beschuldig’

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Het gaat daarbij om de beeldvorming over de SS, de gevreesde elite eenheid van de Nazi’s, die vaak ook verantwoordelijk was voor de behandeling van krijgsgevangenen. In tal van publicaties die na de oorlog verschenen, is beschreven dat daarbij de oorlogsregels dikwijls met voeten werden getreden. ,,Tenminste tot 1990. In dat jaar verschijnt het boek Mei 1940. Bij veel oud-strijders, bekend met de praktijken van de SS, wekten de uitspraken uit dit boek verbazing en woede op. Een van deze oud strijders was ik. Ik liet het er niet bij zitten en kaartte de zaak aan bij het Ministerie van Defensie. In 2000 heb ik een kort geding aangespannen en in 2005 is er een tweede druk van het bewuste boek verschenen, maar met de inhoud was ik het nog steeds niet eens. In mijn ogen wemelde het boek van ontelbare foutieve beschuldigingen aan het adres van Nederlandse militairen” vertelt Jagtenberg.

DOORN - De in Doorn wonende Wim Jagtenberg heeft een boek geschreven waarin hij reageert op de volgens hem onwaarheden die in het boek ‘Mei 1940- De strijd op Nederlands grondgebied’ staan. Dit laatste boek is geschreven door een tweetal medewerkers van de Sectie Militaire Geschiedenis.

door Rob Verbraak

Twee keer heeft Jagtenberg na veel aandringen toestemming gekregen voor een gesprek met de in zijn ogen omstreden auteurs. Het werd een trieste zaak. In verband met zijn slechte gehoor wilde hij bij de eerste ontmoeting enkele deskundigen meenemen. Het werd geweigerd, zij mochten niet aanwezig zijn. Voorts mochten er beide malen geen bandopnames worden gemaakt en een schriftelijk verslag opstellen was verboden. Ziekte en ouderdomsgebreken dwongen Jagtenberg de strijd tijdelijk te staken. Met hulp van zijn dochter, Toppie Jagtenberg kwam er toch een nieuw manuscript tot stand, waarin hij voor de laatste maal zijn eigen ervaringen voor het nageslacht wilde vastleggen. Het boek kreeg als titel IK BESCHULDIG. Een titel die doet denken aan het bekende werk van Emil Zola: J’accuse. De overeenkomst is dat ook daarin een ondervonden en ondraaglijk onrecht wordt beschreven.

u Het boek ‘Ik beschuldig’ is te verkrijgen via de boekhandel ISBN nummer 9059119096 en is uitgegeven door Uitgeverij Aspekt.

advertentie
advertentie