Volle Maartenskerk bij kinderconcert

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Op het programma stond een uitvoering van de Notenkrakersuite van de componist Tsjaikovski door The Englefield Players onder leiding van Stefan Hofkes met medewerking van Dieuwertje Blok als verteller. Hofkes is geen onbekende in Doorn, hij is er geboren en getogen. Woont en werkt momenteel in Engeland maar komt nog regelmatig deze kant op voor het geven van concerten. Blok is het gezicht van NPS-podium, het televisieprogramma over muziek en cultuur op zondagmiddag. Kinderen kennen haar vooral van het “Sinterklaasjournaal” en de grote intocht van Sinterklaas die Blok al sinds 2001 presenteert.

DOORN - Ondanks het voorspelde slechte weer met sneeuwstormen was de Maartenskerk afgelopen zaterdag tot de laatste plaats bezet voor het jaarlijkse kinderconcert. Niet alleen kinderen vergezeld door hun ouders uit de directe omgeving maar zelfs uit Amsterdam, Arnhem en Leiden waren op dit jaarlijkse concert af gekomen.

door Rob Verbraak

Het verhaal gaat over Clara die op kerstavond van een oom een notenkrakerpop krijgt en Frits, haar broertje, een soldatenpak met zwaard. In de droom van Clara verandert de notenkrakerpop in een prins. Maar de prins heeft een grote vijand, de Muizenkoning. Deze verandert de prins in een levende Notenkraker. De Notenkraker vecht tegen de muizen. Dan ontmoeten ze de Sneeuwkoningin en de Suikerfee. De Suikerfee en de prins nemen Clara mee op een magische reis langs verschillende landen. Elk land heeft zijn eigen dans en muziek. Als de betovering van de mooie reis voorbij is, daagt de Notenkraker de Muizenkoning uit.

,,De Russische componist Tsjaikovski schreef deze muziek in eerste instantie voor een balletvoorstelling. Maar bij de eerste uitvoering vond het publiek er niets aan! Later bewerkte hij het tot een suite een muziekstuk waarin verschillende aparte stukjes (vaak dansen) achter elkaar worden gezet. eigenlijk is het een stuk voor een heel orkest. Vandaag horen jullie niet meer dan vier verschillende instrumenten. Maar je zult zien, of liever horen dat dat helemaal niets uitmaakt” vertelde Blok aan de ademloos luisterende kinderen. Tijdens de uitvoering was het werkelijk muisstil in de kerk, de kinderen genoten zichtbaar. Toen Blok aan het eind van de uitvoering de kinderen uitnodigde om mee te dansen op de muziek werd daar dankbaar gebruik van gemaakt en veranderde de kerk in één dansende massa. Het orkest en Blok werden op het eind getrakteerd op een daverend applaus.

Na afloop konden de kinderen ook nog met de orkestleden praten en de verschillende instrumenten zelf uit proberen, er werd druk geoefend op de piano, de klarinet, de viool en de cello. De orkestleden, You Chiung Lin piano, Esther van Fenema viool, Nick Shipman klarinet en Joseph Spooner cello hielpen de kinderen waar nodig. ,,Dit is een mooie gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met klassieke muziek. Dit jaar ben ik hier voor de tweede keer en als het aan mij ligt komt ik volgend jaar zeker terug” reageerde een enthousiaste Blok aan het eind van het concert.

advertentie
advertentie