‘Niet betuttelen; kansen creëren’

7 januari 2010 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Bij de VVD draait het bij de gemeenteraadsverkiezingen om ‘Thuis op de Heuvelrug’. ,,Dat verwoordt het best waar we voor staan. Geen flitsende leuzen, maar een solide basis. We hebben als VVD de verplichting om dat wat er leeft onder de inwoners en wat zij belangrijk vinden te vertalen naar een verkiezingsprogramma. We dragen al jaren bestuursverantwoordelijkheid en weten dat een programma haalbaar moet zijn om het waar te kunnen maken. We zijn bereid er verantwoording voor af te leggen. Dat is de ene kant, de andere kant is dat mensen zich thuis moeten (blijven) voelen op de Heuvelrug. Datgene waarom ze hier kwamen, moeten we bewaken. Dat kan door succesvolle programma’s verder te ontwikkelen en nieuwe programma’s die het thuisgevoel versterken te ontwikkelen.”

door Monique José Timmermans

Pamboer geeft aan dat het thema alle basiswaarden omspant: ruimte/milieu, leef- en werkomgeving, sociale betrokkenheid en zeker belangrijk voor de VVD betaalbaarheid.

,,We hebben bereikt dat de structuurvisie op papier staat. Dat moeten we serieus nemen door nu in actie te komen. Op het gebied van bouw betekent dat voor de VVD geen groei qua inwoneraantal en het verbreden van de focus. De aandacht voor sociale woningbouw in de afgelopen jaren is goed geweest, maar nu is het ook tijd om doorstroming te realiseren door je te richten op de bouw van middenklasse woningen.”

Op het vlak van onderwijs en sport ziet Pamboer dat er efficiëncyslagen te maken zijn. Zowel in personele bezetting met vakleerkrachten die zowel gymnastieklessen verzorgen als training bij clubs, als bij het wederzijds gebruik van sportaccommodaties.

Innovatie

Bij de laatste formatie kwam er zoals de VVD wenste een wethouder economische zaken. Resultaat is onder andere een beleidsplan dat samen met het bedrijfsleven is opgesteld en waarin de ambitie en toekomstvisie voor de diverse sectoren is terug te vinden. ,,Innovatie is de volgende stap die z’n weerslag op alle sectoren kan hebben. Contacten tussen bedrijfsleven en wetenschap/scholen staan hierbij aan de basis. Naast de opleidingen IVA en TMO denk ik dat er in de gemeente ruimte is voor nog een hoogwaardig opleidingsinstituut, bijvoorbeeld op het gebied van zorg of ecologie. Dat zijn belangrijke sectoren binnen onze gemeente.”

Geen betutteling

De VVD laat ook een sociaal gezicht zien. ,,Vanzelfsprekend steunen we mensen die dat nodig hebben. Die steun is gericht op tijdelijkheid en op het herstel van de zelfredzaamheid. Geen betutteling, maar inzoomen op het creëren van kansen waardoor men weer eigenwaarde ziet, de basis onder ieders bestaan.”

Blijft tenslotte de vraag: ‘Is dat betaalbaar?’ En daar gelden volgens de VVD-lijsttrekker dezelfde regels als thuis: ,,Werk efficiënt, wees transparant bij inkomsten en uitgaven, niet meer uitgeven dan je hebt en bezuinig waar nodig.”

,,De effecten van de crisis zijn nog niet uitgewerkt en de rijksbijdragen lopen terug. Dit mag niet vertaald worden naar lastenverhogingen. Bezuinigen zal dus onvermijdelijk zijn en voor de VVD is geen post onbespreekbaar.”

,,Met dit totaalpakket hebben wij het vertrouwen het thuisgevoel op de Heuvelrug te kunnen waarborgen”, besluit Roy Pamboer zijn betoog.

advertentie
advertentie