Doorn 2009: Oorlogsmonument blijft netjes door A-team

Nieuws

Hovestad vertelt in De Kaap van 2 juli emotioneel over de oorlogstijd, die hij als 10-jarige meemaakte. De Canadezen die hem bevrijdde is hij eeuwig dankbaar. Daarom deed het de oud-Doornaar pijn toen hij zag in welke staat het Doornse oorlogsmonument verkeerde. ,,Zo eer je de bevrijders niet”, zei de 75-jarige Canadees. ,,Hier wonen de mensen die bevrijd zijn, en dan houden ze het zo bij. Misschien zijn er mensen die dit lezen en het monument vrijwillig netjes willen houden. In Canada hebben we een gezegde waar men hier van kan leren: ‘Anything worth doing is worth doing well.’”

DOORN - Adrian Hovestad liet in mei 1956 Doorn achter zich, en vertrok naar Canada. Hij had genoeg van de naoorlogse armoede in Nederland. Zo nu en dan komt hij terug en legt hij een bloemetje bij het oorlogsmonument in Doorn, om ‘zijn’ bevrijders te bedanken. Het was schrikken toen hij afgelopen zomer bij het monument aankwam.

De 10-jarige Joshua Kamp las het verhaal van Adrian Hovestad en reageerde op het artikel via www.nieuwsbladdekaap.nl. Hij schreef: ,,Ik las uw stukje in de krant. Ik vind het ook heel erg dat het oorlogsmonument niet goed wordt onderhouden en de gemeente haar plicht niet nakomt. We hebben de plicht voor de mensen die voor onze vrijheid zijn gestorven het monument goed te onderhouden. Ik zou u graag willen ontmoeten. Misschien kunnen we bij het monument afspreken nu u nog in Nederland bent. Ik wil dan graag met u praten over de oorlog en over mijn plannen om het monument te onderhouden.”

Een dag voor Hovestad, definitief, terugkeerde naar Canada ontmoetten de twee elkaar. Hovestad kan zijn geluk niet op. ,,Dit is toch prachtig, ik ben zo trots op deze jongens. Ik was net zo oud als zij, toen we bevrijd werden in 1945. Schitterend.”

Joshua en zijn vriend Ruben beloven Hovestad het monument schoon te houden. ,,We zijn een soort A-team. We helpen mensen met van alles. Wij vinden dat het rond dit monument netjes moet zijn en dus willen we hier maandelijks schoonmaken.” Ook burgemeester Frits Naafs belooft een steentje bij te dragen. ,,Ik vind het heel bijzonder dat Joshua en Ruben dit willen doen. Ik ga ervoor zorgen dat wij, als gemeente, deze jongens gaan steunen bij hun werk.” De jongens hebben bezems en ander materiaal gekregen van de gemeente.

Inmiddels maken de jongens iedere laatste woensdag van de maand schoon. In kleding die ze vanuit Canada toegestuurd hebben gekregen. Toch loopt niet alles zoals Joshua vooraf had gehoopt. Iedere keer als het A-team het monument heeft schoongemaakt ligt er al snel weer rotzooi. Joshua krijgt op 7 oktober de kans om zijn ergernis kenbaar te maken bij het Jeugdjournaal. In de rubriek ‘Dwars’ legt de jonge Doornaar haarfijn uit wat hem dwars zit.

Ondanks de tegenslag is de schoonmaakploeg nog iedere maand te vinden bij het monument. Vader Erwin Kamp: ,,Op oudejaarsdag komen er nog vijf of zes kinderen helpen. Ik zal dan voor kinderchampagne zorgen om iedereen te bedanken. We maken dan ook een mooie foto om naar meneer Hovestad op te sturen. We gaan in 2010 zeker door met het schoonhouden van het monument.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Al 110 jaar jeugdzorg op Valkenheide 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 26 sep, 14:19
Afbeelding
Grote brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 26 sep, 11:37
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 26 sep, 07:42
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 26 sep, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28