Amerongen 2009: Dorp in actie voor behoud ‘laatste’ akker

Nieuws

In december vorig jaar werden de bouwplannen gepresenteerd. Het plan: nieuwbouw van 42 seniorenwoningen aan de rand van Amerongen. Een plan dat het dorp in beweging brengt.

AMERONGEN - Het stuk grond aan de rand van Amerongen wordt symbolisch ‘de Laatste Akker’ genoemd. En voorlopig blijft dat zo. Dankzij inzet van Stichting De Laatste Akker zijn de plannen voor het bouwen van seniorenwoningen in maart afgeblazen.

Voorzitter van Stichting De Laatste Akker, Corné Hoogenvorst, in De Kaap van 22 januari: ,,Wij zijn ervan overtuigd dat er amper maatschappelijke noodzaak is voor een dergelijk seniorenwoonproject. Er is een grote kans dat het merendeel van de woningen betrokken zal worden door ouderen van buiten Amerongen, want wij denken dat Amerongen niet zo grijs is.”

De stichting laat het niet op zich zitten en trekt het dorp in om handtekeningen te verzamelen. Ruim 2200 folders worden onder de Amerongse bevolking verspreid. Uiteindelijk verzamelt de stichting 1800 handtekeningen voor het behoud van de akker aan de Holleweg.

Toch dienen zich ook voorstanders van de bebouwing aan. In De Kaap van 12 februari laat het echtpaar Gerrit en Johanna Visser optekenen dat zij maar al te graag willen wonen in de seniorenwoningen die moeten verrijzen op de Laatste Akker. ,,Waar moeten wij wonen?”, vraagt het echtpaar zich hardop af.

Ondanks de kreet van het Amerongse echtpaar besluit de gemeenteraad op 30 maart de nieuwbouwplannen af te blazen. Volgens wethouder Robbert Waltmann liggen drie zaken ten grondslag aan de beslissing om af te zien van nieuwbouw op de Laatste Akker. ,,In 1997 is een bestemmingsplan opgesteld door de toenmalige gemeente Amerongen waarin expliciet staat vermeld dat de Akker niet bebouwd mag worden. Ik vind dat de bevolking moet kunnen bouwen op toezeggingen van de gemeente. Vanuit dat oogpunt vind ik dat we vast moeten houden aan het originele plan van 12 jaar geleden. Verder vinden wij de landschappelijke waarde van de Akker van dusdanige aard dat het erg zonde zou zijn om er appartementen neer te zetten. We hebben vanuit het dorp ook veel aanwijzingen gekregen dat er zo over gedacht wordt.”

Als derde reden zegt Waltmann dat de vraag naar seniorenwoningen niet van zodanige aard is, dat de Laatste Akker daarvoor moet wijken. ,,Ik kan ook wel betere plekken in Amerongen verzinnen voor bouw van seniorenwoningen, ook gezien de landschappelijke waarden”

Eind goed, al goed voor Stichting De Laatste Akker. De akker aan de Holleweg blijft voorlopig de Laatste Akker van het dorp.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36