VBMM niet in beroep bij Raad van State

Nieuws

Evert de Boer, voorzitter VBMM: ,,De leden stemden met ruime meerderheid tegen in beroep gaan bij de Raad van State. Nadat eerder op de avond de meningen nog uiteenliepen. De reden is dat een dergelijke procesgang leidt tot vertraging, zonder dat er beter resultaat zal worden geboekt.”

MAARN/MAARSBERGEN - Tijdens een extra Algemene Ledenvergadering op 17 december heeft VBMM (Vereniging Bewonersbelangen Maarn/Maarsbergen) besloten af te zien van een gang naar de Raad van State inzake het Wegaanpassingsbesluit (WAB) voor de verbreding van het A12-traject Utrecht-Maarsbergen.

door Monique José Timmermans

Op drie punten is kritisch door specialisten - ingehuurd door VBMM - gekeken naar het ter visie gelegde besluit.

De Boer licht toe: ,,Op het vlak van fijnstof is de waarde bijna de helft lager dan het toegestane maximum. Ook de verkeerscijfers, die in een eerder stadium niet klopten, zaten nu uitstekend in elkaar.”

Blijft over het vraagstuk geluid. ,,Op dit punt ontstond de meeste discussie. Wij hebben het ingenieursbureau Cauberg-Huygen een second opinion gevraagd. De uitkomsten wijken af van het oordeel van Rijkswaterstaat. Het vraagt enige studie om de achtergrond te doorgronden. Kort gezegd komt het erop neer dat volgens RWS bij 200 huizen de grenswaarde voor geluid wordt overschreden tegenover 400 in de berekening van het ingenieursbureau.”

Compensatie

In de regel is per huis een bedrag beschikbaar voor de realisatie van geluidswanden.

Ook aan Maarn is een dergelijk compensatiebedrag toegekend. ,,En daar zit de kern van het verhaal. Bij berekeningen in het verleden is feitelijk een te hoog bedrag toegekend voor 200 huizen. Zelfs meer dan waarop we recht zouden hebben bij het overschrijden van de grenswaarde bij 400 huizen. Dus zelfs al zou de Raad van State de conclusie van het ingenieursbureau ondersteunen dan leidt dit niet tot een beter resultaat bij de aanleg van de verbreding van de A12. Sterker nog er is een minimaal risico dat het bedrag naar beneden wordt bijgesteld. Het onderste is al uit de kan gehaald.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onrust door plan voor zonneveld in Overberg: ‘De mensen voelen zich niet gehoord’ 1 uur geleden
Afbeelding
Weer landelijke ophokplicht pluimvee wegens opleving vogelgriep 14 uur geleden
Afbeelding
Politieke partijen buurgemeenten zoeken oplossing veiligheid fietsende leerlingen gisteren
Afbeelding
Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer 4 okt, 13:18
Afbeelding
Slechts één inzittende betrokken bij politieachtervolging die eindigde met aanrijding in Driebergen 4 okt, 12:31
PREMIUM
Afbeelding
Herstel van schade door valwind in Leersum kan beginnen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Van Barneveld helpt door brand getroffen bakker uit Doorn 4 okt, 08:27