Nieuwe postcommandant

Nieuws

Terwijl plaatsvervangend postcommandant Herman van Barneveld bezig is de sneeuw voor de kazerne weg te blazen, schuif ik aan bij de nieuwe postcommandant, Kees Kraan (51). Hij volgt hiermee Aart van Boort op. Kraan voelt zich thuis, en is er trots op te zijn geselecteerd voor deze (vrijwillige) functie. Naast zijn werk als plaatsvervangend commandant bij het overkoepelend bureau in Maarn, zal hij zich in deze functie voornamelijk gaan bezighouden met regisseren en coördineren. ,,We zitten aan de vooravond van een regionalisering. De invulling van de gemeentelijke brandweer zal verdwijnen en gaat over naar een regionale afdeling, de Veiligheids Regio Utrecht”, legt hij uit. Hij benadrukt dat er op de werkvloer niet zoveel zal veranderen, maar dat de ondersteuning meer regionaal zal verlopen. ,,Straks maken we onderdeel uit van een district. Hierbij zullen we als leidinggevenden zeker de vingers aan de pols moeten houden”. Naast deze werkzaamheden is hij ook betrokken bij het tweemaandelijks overleg tussen de burgemeester en de postcommandanten.

,,Brandweer is een teamsport, een levenswijze” AMERONGEN - Sinds december is Kees Kraan de nieuwe postcommandant van de brandweer in Amerongen. Een functie die het nodige vergt van deze ervaren man, die al vierentwintig jaar bij de brandweer betrokken is. Hij is trots op de geweldige vertrouwenssfeer en inzet binnen de uit negenentwintig mensen bestaande post. Zijn visie is helder: ,,Als er wat is moet je er zijn”.

door Caro van den Berg

Teamsport

Herman van Barneveld (55) is intussen aangeschoven. De Ameronger, die al zesendertig jaar bij de brandweer werkt, vormt samen met Kraan en het corps een hecht team. ,,Zo nodig vervangen we elkaar. Brandweer is een teamsport, wij kunnen niet sluiten met vakantie”, legt hij treffend uit. Dat het een druk jaar zal worden staat wel vast, want naast de regionalisering zal de brandweerpost ook een nieuw onderkomen krijgen in het gebouw van de Woningbouwvereniging. Kraan is trots op zijn team: ,,Een groot deel van de brandweermensen is ook overdag beschikbaar, waardoor de uitruk altijd gegarandeerd is. Bij andere posten staat deze vaak wat meer onder druk dan bij ons, waardoor er soms bijgesprongen moet worden. Wij hebben bijvoorbeeld een ondernemer met een aantal medewerkers binnen ons team. Op het moment dat er een oproep binnenkomt stroomt zo’n bedrijf toch leeg. Dit getuigt van een enorme saamhorigheid”. De mannen zijn er trots op met hun team snel ter plaatse te kunnen zijn. ,,Vanaf het moment dat de pieper gaat, en hier de brandweerauto wegrijdt kost vier minuten”, aldus Van Barneveld. Het brandweercorps staat er garant voor om binnen acht minuten in de bebouwde kom ter plaatse te kunnen zijn. Duidelijk is dat beiden hun werk bij de brandweer opvatten als levenswijze. Van Barneveld: ,,Ik parkeer mijn auto thuis altijd zo dat ik snel kan wegrijden”. Kraan geeft aan zich kaal te voelen als hij zijn portofoon niet bij zich heeft. De betrokken postcommandant Amerongen besluit: ,,Wij hebben hier een fantastische vertrouwenssfeer, daar draait het om”.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36