Op weg met autorijschool Flier

Nieuws

Al dertig jaar rijden de auto’s van autorijschool Flier door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en daarbuiten. Johan Flier senior is gestart met de school, en sinds zijn pensionering zwaait zoon Jan de scepter in het bedrijf. Jan Flier, die met achttien jaar een van de jongste rij instructeurs in Nederland was, heeft nog dagelijks plezier in zijn werk. Samen met echtgenote Lidewijde runt hij de autorijschool. Jan in de auto en Lidewijde op kantoor, waar zij de administratie doet en altijd standby is voor vragen van leerlingen en geïnteresseerden.

LEERSUM - Dat autorijlessen leuk kunnen zijn bewijst autorijschool Flier uit Leersum. De negen instructeurs van de rijschool zijn goedgeluimd, houden van een grapje, maar het allerbelangrijkste is de leerlingen goed voor te bereiden op hun rijexamen. Want doel van leerling en instructeur is het felbegeerde rijbewijs in bezit te krijgen.

door Rose Carry Lokin

De goedlopende Leersumse rijschool verwacht dat het komend jaar nog drukker wordt als in november 2010 de leeftijd voor autorijden zestien en een half jaar wordt. Lidewijde legt uit dat dan ook het theorie-examen afgenomen mag worden, en met zeventien jaar al kan worden afgereden ,,Daarna moet je nog een jaar onder begeleiding rijden met iemand die zelf een rijbewijs heeft.” Ze denkt dat door de verlaging van de leeftijd de straten en wegen er anders uit gaan zien. ,,Veel jongeren zitten nu op de brommer maar dat zal waarschijnlijk minder worden als ze al met zestien en een half kunnen gaan lessen.”

Bij autorijschool Flier kunnen leerlingen lessen voor het B rijbewijs, en voor het motorrijbewijs. Daarnaast worden er ook lessen gegeven om met aanhanger te rijden. Voor theorielessen kan de toekomstige bestuurder ook bij de autorijdrijschoolhouder terecht. In groepjes van maximaal vier personen worden alle wetenswaardigheden over het verkeer bestudeerd.

Korte rij opleidingen behoren ook tot de mogelijkheden. In negen tot twaalf weken worden alle kneepjes van het autorijden bijgebracht. Het aantal uren wordt in overleg met de leerling afgesproken.

Leuk zijn ook de zogenaamde Broem ritten. Ouderen die al een rijbewijs hebben komen op kosten van het Veilig Verkeer Nederland een opfriscursus volgen. ,,De instructeurs vinden het leuk om te doen. Ze krijgen volop waardering van de broemritleerlingen.”

Autorijschool Flier, Middelweg 39, 3956 TK Leersum. Tel: 0343-451831. www.autorijschool-flier.nl e-mail info@autorijschool-flier. Open: ma, di, wo en vrij van 09.00-17.30 en do en za van 09.00-12.00.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36