Oude Arnhemse Bovenweg weer open

Nieuws

Het fietspad is verplaatst achter de bushaltes om en ook de bushaltes zijn gemoderniseerd. Ook de wateroverlast bij overvloedige regenval, waar veel klachten van fietsers bij de gemeente over binnen kwamen is aangepakt. Om het overtollige water op te vangen zijn er goten naast de weg aangelegd en het water wordt vervolgens opgevangen in tanks die gemaakt zijn van duurzaam materiaal en die in het bos zijn geplaatst. Het opgevangen water wordt op deze manier weer later terug gegeven aan de natuur.

Verkeerslichten in werking bij Bartiméus DOORN - Vorige week donderdag is de Oude Arnhemse Bovenweg tijdens een feestelijke bijeenkomst weer geopend. De afgelopen vier maanden is het wegdek vanaf de kruising met de Hydeparklaan tot aan de kruising met de Drift gerenoveerd en ingericht als 80km weg met een 60km adviessnelheid. Ook het fietspad is volledig gerenoveerd.

door Rob Verbraak

Ook de verkeersveiligheid van deze weg is meegenomen in dit project. Met name door cliënten van Bartiméus is er herhaaldelijk aan de gemeente om gevraagd om iets te doen aan de de gevaarlijke situatie bij het oversteken naar de bushalte. Kees van Zutphen projectleider bij de gemeente heeft zelf ervaren hoe gevaarlijk de oude situatie was. Met een donekere bril op die zijn gezichtsvermogen terug bracht tot nul heeft hij samen met Richel Brunken cliënt van Bartiméus een poging gewaagd om deze weg over te steken. Er is gezocht naar een oplossing en die is gevonden in het instellen van een adviessnelheid van 60km per uur en het plaatsen van een verkeerslicht ter hoogte van de oversteek bij Bartiméus om de cliënten veilig van en naar de bushaltes te laten oversteken. Ook de bushaltes zijn zodanig aangepast dat ook rolstoelgebruikers mee kunnen met de bus. Deze verkeerslichten treden alleen in werking als de bedieningsknoppen om te mogen oversteken bediend worden.

,,Twee jaar geleden hebben we als cliëntenraad een mail aan de directeur gestuurd om iets te doen aan de gevaarlijke situatie. Hierna is er een brief aan de gemeente gestuurd. Vervolgens zijn er diverse gesprekken geweest met de gemeente waar ik zelf ook bij aanwezig ben geweest. Het liefst hadden we een 50km weg gehad maar met deze oplossingen zijn we ook tevreden. Ook wij kunnen nu eindelijk veilig oversteken en gebruik maken van het openbaar vervoer,” vertelt Brunken.

,,Naast een verkeerstechnisch project was dit ook een project waarbij een aantal prestatievelden uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn betrokken. Met dit project wordt gestimuleerd dat ambtenaren in gesprek komen met mensen met een verstandelijke beperking om zodoende van hen te horen wat zij nodig hebben om mee te doen in de samenleving. Tijdens deze gesprekken en de samenwerking tussen de gemeente en Bartiméus zijn oplossingen bedacht en uitgevoerd die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat er nu met een veilig gevoel kan worden overgestoken,” aldus wethouder Jankees Salverda.

Aan het slot van deze bijeenkomst werden de verkeerslichten in werking gesteld en stond er een bus klaar voor een korte rit over de vernieuwde Oude Arnhemse Bovenweg.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 18 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25