Een doek tot leven brengen; Van Eckeveld Maarn

17 december 2009 om 00:00 Nieuws

Het mooiste voorval vindt Jan zelf nog de keer dat hij een schilderij had schoongemaakt en de klant bij het ophalen zei. ,,Maar dat schilderij is niet van mij. Die koeien hebben er nooit opgestaan!” Het voorzichtig schoonmaken van oude en nieuwe doeken is volgens Jan zo eens in de tien jaar nodig. Door rook van sigaretten of haardvuur vertroebelen de kleuren. En ook al is een huis rookvrij, een schilderij vangt behoorlijk wat stof en vuil, waardoor details vervagen. Het schoonmaken, vernissen en bijwerken van stukjes afgebladderde verf vindt hij dankbaar werk. ,,Je ziet een doek weer tot leven komen.”

MAARN - Een lijstenmaker zoals Van Eckeveld vind je niet meer zoveel. Jan van Eckeveld maakt in zijn winkel aan de Tuindorpweg in Maarn allerlei lijsten voor schilderijen, foto’s, of posters zelf. Een precisiewerkje, want meten is weten in zijn vak. Restaureren doet hij ook. En soms komen er tijdens het opknappen verrassende taferelen aan het licht.

door Rose Carry Lokin

In het herstellen van oude prenten is Jan ook goed thuis. ,,Gevoelig werk, dat ik goed onder de knie heb.” Wat Jan veel ziet zijn prenten van vroeger, die vaak nog ingelijst zijn met zuurhoudend karton erachter. ,,Als het zuur gaat doorlekken vallen de gaten er op een gegeven moment gewoon in. Meestal begint het met gelige of zwarte stipjes, en als je er niks aan doet vreet het zuur uiteindelijk je hele prent op.” Officieel heet het procédé dat Jan toepast bij het opkappen van de prenten ‘papier wassen’. Dat klinkt makkelijker dan het is. Maar hoe dat precies in zijn werk gaat, verklapt de lijstenmaker niet ,,Dat is het geheim van de smid,” lacht hij.

Jan en Sjanie van Eckeveld runnen de winkel in Maarn samen. Alle lijsten zijn bij hun op maat te bestellen. Aan keuzemogelijkheden is ook geen gebrek. Momenteel zijn er zo’n twaalfhonderd verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Meer dan de helft daarvan heeft het echtpaar op voorraad. Trend van het moment zijn whitewash lijsten. En ook klassieke lijsten met gouden krullen ziet hij vaker dan een tijdje geleden. Passe-partouts maakt Jan met een computergestuurde snijder in veel vormen en kleuren.

Naast de grote collectie lijsten, standaardwissellijsten en restauratiewerkzaamheden heeft van Eckeveld ook een breed assortiment schilderij-ophangsystemen, met of zonder verlichting, welke naar wens thuis gemonteerd wordt. Doordat Van Eckeveld alles zelf doet is de levertijd voor lijsten kort: binnen een week heeft de klant het aan de muur hangen.

Lijstenmakerij van Eckeveld, Tuindorpweg 49, 3951 BD Maarn, tel: 0343-441310. Openingstijden: di t/m vrij: 09.30-12.30/13.30-18.00, za: 09.30-16.00

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie