Jong talent, oude muziek, in Koetshuis

Nieuws

Met een verrassende serie zondagmiddagconcerten zet de Stichting Kasteel Amerongen een lange muziektraditie in het Koetshuis voort. Liefst acht verschillende concerten staan dit jaar op het programma, vooral uitgevoerd door spraakmakend jong talent, afgewisseld door al gerenommeerde muzikanten. De winnaars 2009 en 2010 van het Prinses Christina Concours krijgen een groot aandeel in de uitvoeringen. Kasteel Amerongen wil op deze manier een podium bieden aan jonge, getalenteerde musici, voor wie publiek optreden een wezenlijk aspect van hun ontwikkeling is.

AMERONGEN - Kasteel Amerongen heeft, samen met de Organisatie Oude Muziek en met het Prinses Christina Concours, een prachtserie van acht concerten geprogrammeerd voor dit seizoen. Op zondagmiddag, 13 december, namen vier opvallend jonge, hooggetalenteerde musici bezit van het podium. En van het concertpubliek. Terwijl een romantisch winterzonnetje door de boogramen speelde, wisten de vier jeugdige winnaars 2009 van het Prinses Christina Concours mooie oude muziek te laten herleven. En daarmee de ambiance van het bijna vernieuwde Kasteel Amerongen.

door Manus van Gent.

Jochem van Eeghen, de bevlogen directeur van het Christina Concours, wist in enkele geestige woorden de jonge artiesten en de fraaie concertzaal van het Koetshuis te loven en maakte terloops het publiek enthousiast voor de muziek die hen te wachten stond. De bijzonder combinatie van oude muziek, vertolkt door (super) jong talent zal alle aandacht opeisen, zo voorspelt hij.

Remy van Kesteren, 20 jaar, op de harp, bracht de eerste warme klanken van dit winterconcert. Geconcentreerd, ingetogen maar wel krachtig speelde hij een liefelijke Claire de Lune van Debussy, het Praeludium van Holliger en de Legende van Renie. De jonge Van Kesteren wist indringend over te brengen hoe rijk de harp aan klanken en effecten kan zijn.

Hierna zet de ranke, lange en vooral zeer jeugdige pianist, Thomas de Man zich achter de Fazioli vleugel. Onvoorstelbaar hoe een “jongen” van 16 jaar zoveel moois weet te ontlokken aan hoofd, handen en toetsen.Thomas speelt ook (groot)orgel en doet gewoon zijn gymnasium opleiding. Een talent om in de gaten te houden. Het luide applaus nam hij wat verlegen in ontvangst, maar zijn talent was niet te verbergen. Na de pauze volgde nog een muzikale verrassing: Lilian Farahani, sopraan, 19 jaar oud, met Remy van Kesteren op harp als begeleider. Zij zong prachtig, helder en beheerst liederen van Debussy, Faure en het smartelijk romantische Je te Veux van E. Satie. Daarna wisselde de begeleider voor pianist Erwin Weerstra en zong Liliane liederen van Schumann, Schubert en Mozart om te besluiten met opwekkende songs van Granados en een operettefragment van Herbert.

Het publiek was zeer enthousiast en maakte graag na afloop graag kennis met de jonge kunstenaars.

uwww.kasteelamerongen.nl

www.christinaconcours.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 11 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30