Drukbezochte kerstmarkt in oude dorp

17 december 2009 om 00:00 Nieuws

De eerste echte winterdag van 2009 bleek meteen de grootste opsteker voor de kerstmarkt in Amerongen (de oude kern). Op deze dag, van 11.00 uur tot 18.00 uur, stonden er meer dan 50 kraamhouders in de Overstraat en op De Hof. Allen probeerden op enigerlei wijze de kerstsfeer uit te dragen, vaak met karakteristieke kerstdecoraties en met ruw bewerkt, vers houtsnijwerk.

Ondernemers zorgen voor mooie kerstsfeer AMERONGEN - De organisatie van de kerstmarkt, AMON, in Amerongen had voor dit jaar het roer volledig omgegooid. Het evenement was helemaal terug in het hart van het oude dorp en er was een veel groter en beter aanbod. De kerstsfeer was duidelijker merkbaar, zeker ten opzichte van de wat vrijere handel in vorige jaren. Een grote houten kerststal, buiten, werd bemand door levende mensen en dieren en gaf een charmant accent aan dit geslaagde, drukke kerstevenement.

door Manus van Gent

Op De Hof trok een zeer originele kraam de aandacht. De dames hier hadden alleen maar kersrode manisappeltjes, in kransen, vazen of op schalen verwerkt. Dit trok veel bekijks en zeker koopinteresse. In de Overstraat had de reguliere winkel Jut&Jul grote bossen en losse takken mistletoe voor de deur uitgestald, dat bracht hen veel geluk. Veel maretak kopers gingen ook maar even de winkel in, dan had je het even warm.

Op de kerstmarkt werd ook klein antiek en snuisterijen aangeboden zoals glaswerk, lepeltjes en schaaltjes. Met een beetje fantasie kon men deze decoratieve spulletjes als kerstgeschenken beschouwen.

Gedurende de dag flaneerden enkele duizenden bezoekers over de kerstmarkt, en als men al niets van zijn gading vond, dan was er altijd nog een kop warme chocola of een lekkere kroket of hot-dog te verorberen.

Op een mini ijsbaan konden de kinderen gratis schaatsen en krabbelen, op de achtergrond sproeide het grote Rad van Avontuur tientallen kerstgeschenken uit over de gelukkige winnaars.

Meest sympathieke attractie was ongetwijfeld de levende kerststal, die rond 13.00 uur werd opgebouwd en bevolkt. Bijzondere dieren vergezelden Jozef en Maria: een kameel, een lama, ganzen, geit, bokjes, kippen en hanen, een ezeltje en andere exotische levende have. Het gedrag van de grote kameel in deze beperkte kersthof was voorbeeldig, alleen zijn lengte verleidde hem soms om aan hoog hangende tuinklimop te kauwen. Genoeg hilariteit kortom om de jongeren te amuseren.

,,In 2010 wil de organisatie nog meer accent leggen op Kerstmis, met meer attractieve evenementen en optredens. De tevredenheid bij betrokkenen ligt nu op 65%, dat moet gewoon naar 90%, de komende tijd”, aldus Rein van Ee van AMON.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie