Voorlaatste horde Let de Stigterpad geopend

Nieuws

HEUVELRUG - Bij haar afscheid als eerste voorzitter van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) kreeg mevrouw De Stigter in 2005 symbolisch de naam van het geplande fietspad overhandigd. Medio november werd het Prattenburgse deel van de ‘legpuzzel’ officieel geopend en de verwachting is dat in de zomer van 2010 het sluitstuk van Doorn (kop Bergweg) naar de Sandenburgerlaan vrijgegeven kan worden.

In het eerste weekend na de opening verkenden omwonenden het nieuwe tracè door het Prattenburgse Bos. Oude rotten stapten af om hun bewondering te delen. Hele gezinnen uit Elst kwamen voorbij en ook zij waren vol lof over deze aanwinst in hun omgeving.

Het is opmerkelijk hoevelen weinig weet hebben over dit mooie fietspad dwars over de Heuvelrug. Het is weliswaar geen openbaar fietspad en alleen toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, maar van natuurliefhebbers in onze gemeente verwacht je toch dat ze er nu meer bekend mee zouden zijn. Er zijn wel nog een paar minder voor de hand liggende oorzaken aan te voeren. Sinds vorig jaar zomer is het Landelijk Knooppuntenfietsnetwerk ook op de Heuvelrug van toepassing. In de nieuwe ‘fietskaart met knooppuntennetwerk Utrechtse Heuvelrug’ (uitgave zomer 2008) ontbreekt het Let de Stigterpad. Feitelijk terecht want het NPUH is er op de eerste plaats voor haar inwoners. Bovendien is om de natuur te sparen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande fietspaden. Gevolg is dat op circa de helft van de totale lengte tussen Driebergen station en Rhenen station de fietsborden ‘Let de Stigterpad’ ontbreken. Het beborde deel loopt precies door het unieke hart van het NP tussen Doorn tot aan de kruising van de Veenendaalse Straatwegweg (tussen Elst en Rhenen) met de Defensieweg.

Het Let de Stigterpad loopt niet rond. Een beetje fietser kent de omgeving evenwel zo goed dat zoiets geen bezwaar kan zijn. Voor degenen die de totale tocht van 34 kilometer van station Driebergen naar station Rhenen of terug tever achten zijn er nog twee andere mogelijkheden tot verkorting. In mijn fietsgids ‘Tien Heuvelrugse Fietsroutes (uitgave BDU, mei 2009) is het Let de Stigterpad de hoofdslagader voor de overige negen routes. Vanuit ieder dorp in onze gemeente én Rhenen start en eindigt een route. Daarenboven is de Heuvelrugse Dorpsrandenroute de kransslagader van de fietsgids.

Blijft fietsen aan de ‘andere kant’ van het NP nog te ver dan wijs ik op de brochure ‘trein en fiets’ van de NS (ook te downloaden). Met een dagkaart fiets uit de kaartautomaat (€ 6) kun je je eigen deel van het Let de Stigterpad kiezen door op- of af te stappen in Driebergen, Maarn, Veenendaal West (rijdt naar knooppunt 40) of Rhenen.

Het Prattenburgse Bos is een prachtig onderhouden schitterend bos om er door heen te fietsen of een stukje te wandelen. Kaarsrechte beukenlanen, lichte (heide-) en donkere (sparren-) percelen, heuvel en dal, variatie alom. Zeer de moeite waard voor een dagtripje.

Tekst en foto: Kees de Kroon

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36