Wim van Wikselaar: ‘Ik ben slachtoffer geworden van politieke spelletjes’

Nieuws

Voor Wim van Wikselaar zit het werk er ineens op. De budgetoverschrijding bij de aanleg van het Kerkplein in Doorn is de verantwoordelijk wethouder fataal geworden. Boosheid en verdriet vechten om voorrang in het hoofd van de Driebergenaar. ,,Ik heb zelf het besluit genomen om op te stappen. Ik heb die stap genomen uit politieke verantwoordelijkheid. Het doet me wel verdriet als ik denk aan de gang van zaken. Ik heb tijdens de aanleg van het plein regelmatig contact gehad met de medewerkers die met het project bezig waren. Er is mij iedere keer verteld dat alles in orde was en dat er geen sprake was van enige overschrijding. Zelfs de burgemeester heeft het nog een keer nagevraagd en ook hem werd verteld dat alles goed verliep.”

Afgetreden wethouder laakt gebrek aan solidariteit HEUVELRUG - ,,Ik ben ervan overtuigd dat dit niet gebeurd was als er geen verkiezingen voor de deur stonden. Iedereen heeft zijn eigen politieke hachje proberen te redden ten koste van mij.” Wim van Wikselaar is duidelijk, hij is slachtoffer geworden van het politieke spel. ,,Als de leden van het college tegen hun eigen fracties hadden gezegd: ‘hier staan we met z’n zessen of er staat niemand’, dan was dit niet gebeurd.”

door Paul Nolens

Het moment dat Van Wikselaar hoorde dat er toch sprake was van overschrijding, herinnert hij zich nog scherp. ,,Op 9 juli werd ik gebeld. Er was sprake van overschrijding. Dat bericht wilde er eerst niet bij mij in. Ongeloof, dat was wat ik voelde. Ik heb op de ambtelijke organisatie vertrouwd en dan hoor je dit. Ik vind dat ik mag vertrouwen op mijn medewerkers. Ik heb direct een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Dat is het enige wat ik op dat moment kon doen. De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels bekend, die zijn onthutsend. Als je ziet dat een aantal posten simpelweg niet opgenomen was in de begroting, is dat ongelofelijk. Vanzelfsprekende posten als ontwerp, directie en toezicht, samen goed voor €175.000,-, en de architectkosten van €43.000,- waren niet opgenomen in de begroting. Om maar te zwijgen over wat er nog meer fout is gegaan. Bovendien worden twee eerdere gevallen van overschrijding, bij de bouw van de Aula in Doorn en de verbouw van de ambtswoning, steeds genoemd. Die vielen niet onder mijn verantwoordelijkheid maar onder verantwoordelijkheid van Jankees Salverda.”

De, inmiddels voormalig, wethouder van financiën, heeft een ‘beroerd’ gevoel overgehouden aan het politieke spel van de afgelopen week. ,,Er is contact geweest tussen de VVD-fractie en de fractie van GroenLinks-PvdA. Daar is gesproken over ‘beperking van de schade’. Met andere woorden: laat één wethouder vallen om de rest van het college te redden. Beide partijen vonden dit een goede oplossing. Ze hebben vervolgens de fractievoorzitter van het CDA gevraagd om zich hierachter te scharen. Dat is gebeurd. Terwijl het CDA tijdens de commissievergadering, bij monde van Wim Stegeman, nog pal achter mij stond. Ik betwijfel dan ook of het laten vallen van mij een fractiebesluit van het CDA is geweest.”

De uitspraken van coalitiegenoten tijdens en na de commissievergadering van twee weken geleden zijn de afgetreden wethouder zwaar gevallen. ,,Ik had niet verwacht dat de coalitiepartijen, in dit geval VVD en D66, zo frontaal in de aanval zouden gaan op mijn positie. Waar is de solidariteit binnen de coalitie gebleven? Dat heb ik mij ook afgevraagd van mijn collega-wethouders. Zij hebben mij niet in de rug gedekt. Dat valt me tegen. We hebben met elkaar geknokt om zaken voor elkaar te krijgen na de herindeling en dan laten ze mij, met de haven in zicht, vallen. Ik ben er van overtuigd dat mijn vertrek de problemen niet oplost.” De aanstaande verkiezingen hebben in de ogen van de SGP’er een grote rol gespeeld. ,,Er is gedacht: laat die twee zetels van de SGP maar vallen. Er is puur politiek bedreven met het oog op de verkiezingen. Iedereen wil zijn eigen hachje redden.”

Of de toekomst van Van Wikselaar in de politiek ligt betwijfelt hij. ,,Ik heb er moeite mee hoe er nu met mij wordt afgerekend. In de zakenwereld stuur je de directeur ook niet weg als er fouten zijn gemaakt door werknemers. Als je aan de inwoners uitlegt dat er maatregelen zijn genomen nadat de overschrijding aan het licht is gekomen ben je in mijn ogen een goed bestuurder. Ik bedenk me nog wel drie keer voor ik mijn hoofd weer in zo’n wespennest steek. Het wethoudersschap heeft voor mij altijd twee kanten gehad. Ik vond het besturen enerzijds erg leuk. Het werken aan oplossingen. De toeters en bellen die bij de baan horen vond ik minder. Het doorknippen van lintjes, het opdraven voor evenementen, daar ben ik de man niet naar. Dat zal ik niet missen.”

Van Wikselaar gaat zijn partij wel helpen bij de komende verkiezingen. ,,Ik ben lijstduwer van de SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen en dat blijf ik ook. Het is goed dat ik geen lijsttrekker ben na deze periode. De komende weken zal ik gebruiken om rust in mijn hoofd te creëren.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 12 uur geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 15 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09