Een bus vol Kerstmannen

Nieuws

De ouders die meegingen zouden zorgen voor de begeleiding op de markt, de organisatoren waren tijdens die uren stand-by voor incidenten of andere problemen. Veiligheid vóór alles, was het devies onderweg en Carolien Azize was daar druk mee.

SGM bezoekt kerstmarkt in Duitsland MAARSBERGEN - Voor de vierde keer organiseerden de leraren van de vakgroep Duits aan de Scholengemeenschap Maarsbergen een bezoek aan een Duitse kerstmarkt. De bus reed zaterdag met 60 personen, evenveel leerlingen als volwassenen, naar Oberhausen.

door Han Overkamp

Er zat natuurlijk ook een educatief en cultureel tintje aan deze buitenschoolse activiteit. Mevrouw Vos: ,,We willen onze leerlingen het hedendaagse Duitsland laten zien. Bij veel jongeren is het imago van Duitsland nog steeds sterk gekleurd door de beelden van de oorlog. Verder vinden ze het land overgeorganiseerd en nogal saai.”

Dat laatste werd treffend geïllustreerd door de uitroep van leerling bij het binnenrijden van Oberhausen: ,,Ik vind het hier helemaal niet zo mooi als bij ons.”

Eenmaal aangekomen op een immense parkeerplaats bleek dat er al een zeventigtal andere touringcars vóór ons waren gearriveerd.

Educatief

Het educatieve deel van het programma betrof een bezoek aan een tentoonstelling over ons zonnestelsel en over het onderzoek van de maan. Ingericht in een voormalige gashouder van 100 meter hoog. Het was er net zo koud als buiten en door de statische opstelling werd de aandacht van de leerlingen niet echt getrokken. De gids werd dan ook met een steeds wisselende groep geconfronteerd, want losse groepjes haakten soms tijdelijk af. Een paar andere leerlingen probeerden ondertussen het dak te bereiken.

Daarna was het tijd voor de vrije wandeling over de kerstmarkt, in kleine groepjes en onder begeleiding. Nog steeds in de kou en door overvolle straten. Desondanks kwam iedereen opgewekt terug bij de bus. Duidelijk was dat alle opgedane indrukken een tevreden gevoel opleverden over deze dag. Velen hadden een kerstmanmuts met knipperlichtjes aangeschaft en hielden die tijdens de terugreis op. Ook de cadeautjes voor de thuisblijvers ontbraken niet.

Niet op tijd

Het werd nog even spannend toen twee volwassenen op het appèl ontbraken. Telefonisch waren ze snel getraceerd en eenmaal bij de bus aangekomen verklaarden ze dat ze in een menigte hadden gestaan van zóveel mensen dat je geen stap meer kon zetten.

Kerstdiner?

Onderweg was er een wedstrijd in de vorm van een quiz. Een van de vragen was: ‘Wat eten de Duitsers het liefst met Kerst?’ Hilarisch was het dat over het juiste antwoord de leraren onderling het niet eens waren. Daarom werden Truthahn, Pute en Gans allemaal goed gerekend! Winnaar werd vierdejaars Priscilla Knoop. Om kwart voor zes reed de bus weer bij de SGM voor.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36