‘Gezichten van China’ in De Twee Marken

10 december 2009 om 00:00 Nieuws

Tijdens zijn rondreis door het gebied in 2007 zag hij zoveel ‘interessante koppen’ dat het fototoestel maar bleef klikken. ,,Niet poseren, gewoon in het voorbijgaan heb ik mensen gefotografeerd die me raakten. Je krijgt dan spontane foto’s, ik noem het straatfotografie.”, vertelt Jan de Jong, die van een reis met wel 2000 foto’s thuiskomt.

MAARN - Fotowerk van klasse is vanaf 14 december te zien in De Twee Marken. Jan de Jong toont dan een selectie van de foto’s die hij maakte in de straten van Zuidwest China.

door Monique José Timmermans

,,De laatste tijd word ik vooral geboeid door mensen, typetjes in de straat. Zeker in een andere cultuur, waar je niet gewend bent aan de kleding, de verweerde koppen. Ze zijn vaak mooi van lelijkheid. Dat zie je in Nederland minder. Je bent er aan gewend en ik ga dan niet met de camera over straat.

Het fotowerk van De Jong is zeer divers. Alles wat hij mooi vindt of wat hem ontroert legt hij op de gevoelige plaat vast. ,,Met de eerste digitale camera die betaalbaar was ben ik weer begonnen. Eerst macro werk, zoals close up opnamen van insecten. Later kwamen er meer onderwerpen bij. Een specialiteit heb ik niet.” Voor het ‘digitale tijdperk’ stond de camera van De Jong in de kast. ,,Met de kinderen thuis kon ik voor de doka geen ruimte vrij maken en om nu steeds de badkamer af te plakken wordt ook vervelend. Afdrukken uit handen geven wilde ik ook niet, er ging te vaak wat mis.” Hoewel dit risico met de digitale foto’s veel kleiner is - alles is al zelf voorbewerkt op de computer voordat het naar de afdrukcentrale gaat - drukt De Jong alle foto’s tot A4 formaat zelf af.

De Jong is via zijn werk in het fotograferen gerold. ,,Ik begon als decorateur bij een grootwinkelbedrijf. Steeds vaker maakte ik foto’s voor het personeelsblad van producten of evenementen tot ik echt bedrijfsfotograaf werd. Later werkte ik in de reclamewereld, waar ik veel met fotografie te maken had. Aan de fotovakschool ben ik wel begonnen, maar die was toen meer gericht op de techniek van het apparaat dan op het maken van foto’s. Daarom ik gestopt.”

De 61-jarige De Jong rijdt dagelijks een paar uur speciale ritten voor een taxibedrijf en houdt daarnaast voldoende tijd over voor zijn grote hobby, waarvan veel te zien is op www.jandejong.exto.nl.

advertentie
advertentie