De ‘X’ in het dagelijks leven

10 december 2009 om 00:00 Nieuws

De wedstrijd was uitgeschreven vanwege de viering van het eerste lustrum van de club. Er werd contact gezocht met collega fotoclub Iris uit Alphen. Twee bestuursleden van deze club fungeerden als jurylid en verzonnen het thema geïnspireerd op de reclame die enige tijd geleden veel op televisie was.

Peter Ros trofee uitgereikt door fotoclub MAARN - Maandenlang zochten de leden van de Fotokring Utrechtse Heuvelrug X’en in hun omgeving. Dit om te kunnen deelnemen aan de door hun club uitgeschreven prijsvraag met als thema: De X in het dagelijks leven. Te winnen was de trofee die vernoemd is naar de overleden mede oprichter van de club Peter Ros.

door Monique José Timmermans

,,Je ziet dan allereerst dat mensen met kruisingen van wegen of spoorwissels komen, steeds meer gaat men X’en zien op onverwachte plaatsen”, vertelt het Iris-bestuurslid. Een van de deelnemers beaamt dit: ,,Die eerste foto’s die ik heb gemaakt, heb ik weggegooid, latere foto’s waren veel specialer.”

Diversiteit

Volgens de juryleden zijn door de relatief jonge Fotokring veel foto’s aangeleverd, wel 44 door 22 leden. ,,Dat zou bij onze club denk ik niet gebeurd zijn. Daar heb ik bewondering voor en ook voor de kwaliteit. Het zegt zeker iets over de activiteit van de club. Grappig is dat er enorm divers werk is aangeleverd, leden zijn niet veel met elkaar opgetrokken bij deze opdracht.”

Zo zat bij de nummers 1-6 een stilleven met een fiets, rommel en planken tegen een muur. Doordat er één plank is scheefgezakt ontstaat de X. Op een andere foto twee zandpaden die zich, gezien vanaf grote hoogte, aftekenen tussen de donkere kruinen van de bossen en - hoe onverwacht en alledaags - een close up van de veters van bergschoenen en het donkere biesje in de lichte kleding van een vrouw die staat voor een gekleurd mozaïekvlak. Laatstgenoemde foto is een compositie die weliswaar met fotoshop tot stand kwam, maar zo goed was uitgevoerd dat de foto hoge ogen gooide.

Unaniem

De jury was unaniem over de keuze voor de winnende foto: ,,We wisten - onafhankelijk van elkaar - gelijk dat deze het zou worden. De foto is gedurfd en mooi ondeugend. Erg goed gedaan.” De foto werd gemaakt door Harry Eikelboom. Een zwart-wit foto van een meisje dat tussen twee stroken gordijn - vallend in de X - gluurt.

Eikelboom, enigszins overdonderd door het succes: ,,De foto heb ik eigenlijk min of meer bij toeval gemaakt na afloop van een fotoshoot met twee middelbare scholieren. Het werd een hele mooi serie foto’s en toen we klaar waren zag ik ineens de mogelijkheden voor de X. Pas op het laatste moment heb ik - na aandringen - de foto echt ingeleverd. En dan nu gewonnen, ik ben er heel blij mee, maar ook verbaasd.”

Eikelboom kreeg de Peter Ros Trofee - een vergulde camera - uitgereikt in het bijzijn van Eveline Ros: ,,Het was een fantastische avond en een geweldig eerbetoon aan wijlen mijn man.”

u Meer werk van Harry Eikelbooom is te zien op www.harryfotografie.nl.

advertentie
advertentie