Wethouder wankelt over Kerkplein

10 december 2009 om 00:00 Nieuws

Het plein in Doorn kost uiteindelijk bijna twee keer zoveel als vooraf begroot. Het budget voor de aanleg van het plein was ongeveer €600.000,-, de uiteindelijke kosten zijn ruim boven de 1 miljoen uitgestegen. Toen deze overschrijding aan het licht kwam heeft het college Deloitte Accountants ingeschakeld om een onafhankelijk rapport op te stellen over de gang van zaken. Met name het toezicht op de uitgaven bleek zwaar onder de maat.

College vergadert over consequenties overschrijding HEUVELRUG - De toekomst van wethouder Wim van Wikselaar hangt aan een zijden draadje. Donderdag werd de forse budgetoverschrijding bij de aanleg van het cultuurhuisplein in Doorn in de commissie Middelen besproken. Verantwoordelijk wethouder Van Wikselaar lijkt op weinig politieke steun meer te kunnen rekenen. Een meerderheid leek donderdagavond aan te sturen op het aftreden van de wethouder of misschien zelfs het hele college.

door Paul Nolens

Meerdere partijen wezen de wethouder op eerdere budgetoverschrijdingen. De bouw van de Aula in Doorn en de verbouwing van de ambtswoning leverde ook al een overschrijding van het beschikbare budget op. ,,Er is ons anderhalf jaar gelden plechtig beloofd dat dit niet meer zou gebeuren. Nu gebeurt het in nog grotere mate. Dit is onthutsend. Het vertrouwen in het college heeft een enorme deuk opgelopen”, aldus Wim Zoet van PvdA/GroenLinks. De uitspraken van Ad Schiedon van de SP lieten aan duidelijk weinig te wensen over. ,,Het college heeft blijkbaar geen tijd gehad om toezicht te houden. Ze waren waarschijnlijk te druk met hun fietstochtjes langs de dorpen. Ik hoop dat ze geen nekletsel hebben overgehouden aan het het wegkijken van het Kerkplein tijdens hun fietstocht. Na de derde budgetoverschrijding kan het college niets anders doen dan opstappen en tot maart demissionair verdergaan.”

De meerderheid van de partijen zei donderdagavond dat er politieke verantwoordelijkheid moet worden genomen na de misser. Voor sommige partijen betekent ‘verantwoordelijkheid nemen’ dat de wethouder moet opstappen, andere partijen zien liever het hele college gaan. Gerrit Boonzaaijer, van de SGP, nam het op voor zijn partijgenoot Van Wikselaar. ,,Er zijn fouten gemaakt. Wij hebben waardering voor de adequate manier van handelen sinds het duidelijk is dat er sprake is van overschrijding. De wethouder heeft aangegeven dat er steken zijn laten vallen. Aftreden leidt niet tot verbetering van het bestuur.”

Naast de SGP lijkt alleen de fractie van het CDA de fouten van de wethouder door de vingers te kunnen zien. Van Wikselaar zelf benadrukte dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor de fouten. ,,Ik begrijp dat dit een deuk is. Ik heb daar geen verweer op. Er is mij tijdens de aanleg van het plein meerdere malen verteld dat alles goed verliep. Ik heb geen signalen ontvangen van overschrijding. Ik had daar misschien harder met mijn vuist op tafel moeten slaan, dan hadden we eerder stappen kunnen zetten.”

Van Wikselaar wilde vorige week donderdag nog niet zeggen welke conclusies hij aan de uitspraken van de commissie verbindt. Er wordt al sinds dinsdag door het college overlegd over deze zaak, dinsdag heeft dat overleg zelfs tot in de avonduren geduurd. De wethouder is niet bereikbaar voor commentaar zolang het college er nog niet uit is. Tot het hoge woord eruit is wordt er in alle toonaarden gezwegen. De afdeling communicatie heeft laten weten dat er, op z’n vroegst, op donderdag nieuws naar buiten wordt gebracht over de uitkomsten van het collegeoverleg en welke consequenties dat gaat hebben.

advertentie
advertentie