Dorp en Natuur denkt mee

Nieuws

,,Onze vereniging wil graag meedenken over die toekomstvisie,’’ meldt het drietal enthousiast. ,,Er is een groot aantal dingen waar we voor Amerongen heel blij me zouden zijn als dat kan worden gerealiseerd. We denken dat er voor drie fronten - die op elkaar afgestemd moeten worden - aandacht zou moeten zijn. Ten eerste het Nationaal Park, vervolgens is er de dorpskern en als derde is er het verkeer.’’ Hieronder volgt een greep uit de mogelijkheden die D&N ziet voor Amerongen.

Visie op recreatie belangrijk voor toekomst dorp AMERONGEN – De gemeente Utrechtse Heuvelrug maakte dit jaar een begin met wat moet leiden tot een ‘toekomstvisie Recreatie en Toerisme voor Amerongen. Daartoe werd aan de Grontmij een opdracht verstrekt om specifiek voor Amerongen een interactief proces op gang te brengen. Daarvoor werd onder andere Dorp&Natuur (D&N) Amerongen-Leersum uitgenodigd. Namens D&N – en de Federatie Groene Heuvelrug – schoven Arjen van Dijk, Gerrit Waller en Jan van Prooijen aan.

door Jan Meijer

Om met het laatste te beginnen vraagt D&N aandacht voor de parkeergelegenheid. ,,Die moet niet minder worden als de plaatsen bij het Dorpshuis verdwijnen. Men zou de Turnorlaan beter kunnen inrichten en ook aan de westkant van het dorp – langs de Bertus Leendersweg – parkeergelegenheid bieden. En van de Veerweg een B-weg maken, zodat zwaar vrachtverkeer uit het dorp wordt geweerd. Ook de Koenestraat moet heringericht worden, eventueel met eenrichtingsverkeer.’’

In het oude dorp – dat grotendeels een beschermd dorpsgezicht is - zou in de omgeving van het Kasteel een wandel- en fietspad langs de Veerweg moeten worden aangelegd. ,,Het is nu levensgevaarlijk om op die weg te lopen en te fietsen. En als dan meteen de slotgracht schoongehouden kan worden, maakt dat het aanzicht meteen een stuk fraaier. Amerongen moet aantrekkelijk worden voor dagjesmensen. Men zou een ruimere openstelling van galerieën en/of winkels in overweging kunnen nemen. Er kan een low-budget café in de paardenstal van het Kasteel worden geopend en een audiotocht door het dorp kunnen worden ontwikkeld. Ook een doorgaande fietsroute van Rhenen naar Wijk en een wandelpad van de Burgwal naar het oude dorp zijn enkele wensen.’’

In het park zouden wilduitkijkhutten geplaatst kunnen worden, een natuureducatiepunt kunnen worden ingericht en meer voet-, mountainbike- en fietspaden kunnen worden aangelegd. Voor de toeristen zouden de bestaande pensions en hotels duidelijker op de kaart gezet moeten worden en het ‘overnachten bij de boer’ moet bevorderd worden. ,,En met de aanleg van een treinhalte in Overberg, die vanuit Utrecht op zon- en feestdagen per stoomtrein bereikbaar is, en doordeweeks als forenzenstation kan dienstdoen, kunnen we de N225 ontlasten,’’ is de visie van D&N.

Vanavond is er vanaf 19.30 uur een inloopavond in De Ark aan de Imminkstraat. Dan wordt de visie gepresenteerd en kan men ideeën inbrengen. D&N wil actief betrokken zijn bij de ontwikkelingen en hoopt dat men de gelegenheid krijgt te reageren als er iets concreet wordt.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36