Sportuh beleeft een vliegende start

Nieuws

Het sportproject Sportuh (Sport Utrechtse Heuvelrug) is in september gestart. In samenwerking met Holland Fit heeft de gemeente een drietal projecten opgestart om in de doelgroep van elf tot twintigarigen niet-sporters enthousiast te krijgen voor sport. Het eerste programma uit Sportuh is de buurtbus en buurtsport Hoenderdaal, waarbij met een buurtbus de gemeente in wordt getrokken om jongeren te enthousiasmeren voor sport. ,,Er zijn groepjes jongeren gewoon aangesproken op straat. Om een beeld te krijgen van hun sportiviteit en wat ze op sportief vlak leuk vinden. In de avonduren werd ook contact gezocht met hangjongeren. Er zijn eerste contacten gelegd maar zij blijken minder makkelijk enthousiast te krijgen voor sport”, vertelt de wethouder. ,,Verder is er twee keer een ‘sportinstuif’ georganiseerd waarbij de jeugd vrijblijvend kennis kon maken met sport. Eén instuif was in de ‘pannakooi’ in Driebergen en één keer is er een sportmiddag georganiseerd bij de skatebaan in Maarn. We hebben hier behoorlijk goede feedback op gekregen.”

Jeugdsportproject drie maanden onderwerg HEUVELRUG - ,,Na drie maanden zijn we al verder met het jeugdsportproject Sportuh dan we hadden verwacht”, vertelt een trotse wethouder Pamboer. Sportuh is het uitvoeringsprogramma van het BOS project (Buurt-Onderwijs-Sport). Het doel van het project: de nog niet of niet meer sportende jeugd aan het sporten krijgen. door Paul Nolens

Een tweede project onder de vlag van Sportuh is de ‘sportieve VMBO’. ,,Leerlingen van middelbare scholen stoppen regelmatig met sporten, omdat ze andere dingen interessanter beginnen te vinden. Van dit project is de bedoeling dat sportverenigingen uit de gemeente op de VMBO-scholen sportcursussen geven. De school Schoonoord gaat dit nu oppakken. Daar zijn de plannen met veel enthousiasme ontvangen. Het is de bedoeling dat dit project ook op Scholengemeenschap Maarsbergen gaat starten”, aldus Pamboer.

Als derde project is WhoZnext opgestart. De jeugd moet bij dit project zelf sportieve activiteiten organiseren. ,,Inmiddels zijn er al drie sportevenementen georganiseerd door de jeugd. Dat is meer dan verwacht. Eén van die evenementen was een volleybaltoernooi. In het kader van de maatschappelijke stages van het Revius Lyceum werd dit toernooi in Driebergen georganiseerd door de leerlingen.”

Om de resultaten van Sportuh te kunnen toetsen heeft Holland Fit een steekproef onder honderd jongeren uit de gemeente gehouden. Hieruit is een zogenaamde nulmeting naar voren gekomen. Uit dat onderzoek is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat 65 procent van de jeugd lid is van een sportvereniging. Van de 35 procent die geen lid is van een sportvereniging, sporten er tien individueel en hebben er achttien geen zin, geen tijd, of weet niet wat hij of zij moet doen. Pamboer:,,Daar liggen kansen om ze te enthousiasmeren. Wij zullen na een volgende sportieve steekproef onder de jeugd van deze eerste cijfers gebruik maken om te bekijken of de sportpromotiecampagne effect heeft gesorteerd.”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36