Kunst in de openbare ruimte

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

Kunst in de openbare ruimte heeft een heel andere dimensie dan binnen de museummuren, rekening moet worden gehouden met weersinvloed, mogelijk vandalisme, vergunningen, medewerking bewoners (stroom, bevestigingspunten), etc.

Nu ‘Lumineus’, straks ‘Vrede van Utrecht’ MAARN - Tentoonstellingen maken en samenstellen in de openbare ruimte, dat is waar urban curator Annelou Evelein zich mee bezig houdt. Op dit moment heeft het project ‘Lumineus Amersfoort’ alle aandacht en de komende vier jaar zal zij in opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug de projecten in het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht coördineren en regisseren.

door Monique José Timmermans

Voor Evelein is juist het werken in de openbare ruimte inspirerend. ,,Mensen kijken niet meer om zich heen, zijn zich niet zo bewust van hun eigen omgeving. Een mooi reliëf of beeldje valt dan niet op. Nu met Lumineus Amersfoort spreek je een breed publiek daarop aan. Veel mensen komen er speciaal voor naar de stad, anderen lopen er omdat ze er moeten zijn, de toegang is zo laagdrempelig.”

,,Dergelijke kunstroutes zijn altijd in het voorjaar en de zomer, maar juist de stenen en donkere binnenstad van Amersfoort leent zich als decor voor het projecteren met nieuwe media. Een techniek die ik ken uit Amsterdam. Zo ontstond destijds het idee voor ‘Lumineus Amersfoort’, dat ik met Patricia Deiters - kunsthistoricus uit Doorn - heb uitgewerkt.” In 2007 was de eerste keer en nu zijn tot 30 december tien werken van verschillende Nederlandse kunstenaars, die vertrouwd zijn met moderne lichttechnieken, te zien. De kunst wordt verbonden door verschillende lichtontwerpen en een lint van blauw gekleurde straatverlichting. ,,Nederland heeft ruim voldoende kunstenaars met internationale allure. Zij konden zelf hun locatie kiezen uit de door ons geselecteerde mogelijkheden op de route. Het grappige is dat niemand hetzelfde object kiest, dan is de mix van kunstenaars met hun eigen werkwijze goed.”

De nieuwe kunstwerken sluiten aan bij het thema ‘Muren slechten’, waarin het sociale en fysieke aspect van een muur wordt belicht. Daarnaast zijn er nog 28 speciale objecten of gebouwen uitgelicht. ,,Je kunt iets spannends doen met vergeten plekken. De historie van de stad is te zien in een hedendaagse context.”

Bijzonder wordt het Langste Nacht Festival, als er ook theater en muziek in de straten zal zijn en vroeger op de dag kinderactiviteiten. Op 12 december is Evelein met het project in Kunstuur (Avro) te zien. Bezoekers kunnen bij Onze Lieve Vrouw een ‘lichtsteen’ kopen (€4,-) met route en toelichting. www.lumineusamersfoort.nl

300 jaar Vrede van Utrecht

Voor de activiteiten rondom de viering van de Vrede van Utrecht, in 2013 precies 300 jaar geleden, zullen in samenwerking met lokale instellingen projecten worden opgezet die aansluiten bij dat thema. ,,Geen ‘Lumineus Heuvelrug’, maar zeker wel projecten die toerisme naar de gemeente trekken. De komende tijd gaat men Annelou meer zien in de Heuvelrug.” www.annelouevelein.nl

advertentie
advertentie