Handdoeken voor de zeehond

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

Marco Versluis uit Driebergen is al drie jaar werkzaam als vrijwilliger in de zeehondencrèche en vertelt over het werk.,,Voor elke zeehond die bij ons binnen wordt gebracht om aan te sterken gebruiken we per dag een viertal handdoeken. Voor de verzorging en het schoonmaken van de dieren. Momenteel zitten er bij ons 158 zeehonden en er komen er dagelijks bij. Verstoringen door toerisme, visserij of andere menselijke activiteiten kunnen paniek veroorzaken. De dieren vluchten dan alle kanten op en worden door de sterke stroming meegenomen. Vaak kan een zeehondenmoeder haar jong dan niet meer terug vinden. Als het jong niet wordt geholpen zal hij het niet overleven. Veel problemen worden ook veroorzaakt door longwormen, een soort kinderziekte die de longen van de jonge zeehond verwoesten zodat ze tenslotte stikken. Veel zeehonden krijgen in hun eerste levensjaar te maken met deze parasieten. Normaal groeien ze daar overheen en krijgen ze de wormen nooit meer, maar doordat hun immuniteitsysteem door vervuiling verzwakt is sterven er nu veel jonge zeehonden aan. Het gewicht van de bij ons binnen gebrachte dieren is tussen de 12 en 20 kilo. Terwijl het normale gewicht van een jonge zeehond 30 kilo moet zijn om de winter te overleven. Ook worden er zeehonden binnengebracht die verstrikt geraakt zijn in visnetten. Met veel liefde en goede verzorging kunnen we de meeste van deze zeehonden er doorheen halen. Na een opvangperiode van vier maanden kunnen ze bijna allemaal weer gezond in de Waddenzee worden vrijgelaten.”

Inleveren kan bij fotozaak Van Kesteren DOORN - In 1972 begon Lenie ‘t Hart met een kleine opvang van zeehonden in haar achtertuin. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een echt zeehondenziekenhuis in Pieterburen met alle benodigde faciliteiten. Er zijn quarantaineruimtes, bassins, dierenartsen en gespecialiseerde verzorgers werkzaam. Voor de verzorging van de de binnen gebrachte zieke zeehonden is dringend behoefte aan gebruikte handdoeken. De Doornse fotozaak Van Kesteren gaat de zeehonden helpen.

door Rob Verbraak

Diderik van Kesteren, eigenaar van de fotozaak in de Thorheimpassage in het centrum van Doorn, wil graag een steentje bijdragen. ,,Ik ken Versluis al een aantal jaren en toen hij het me had over de noodzaak voor het inzamelen van gebruikte handdoeken voor de zeehonden sprak dit idee me direct aan. Hier wil ik graag mijn steentje aan bijdragen en dienen als inleveradres. Iedereen die vanaf komende zaterdag tot eind januari minimaal vijf handdoeken, tijdens onze openingstijden, in komt leveren maakt ook kans op een compleet verzorgde fotocursus van een dag ergens in mei volgend jaar op de Wadden, met uiteraard een bezoek aan de zeehondencrèche. Alle winnaars krijgen persoonlijk bericht”, aldus Van Kesteren.

,,Wij zijn dolgelukkig met een actie als deze. Vrijwilligers die zich met passie inzetten voor de zeehonden. De behoefte aan gebruikte handdoeken is groot en we hopen dan ook dat veel mensen uit Doorn en omgeving ze komen inleveren. We zijn iedereen ontzettend dankbaar”, reageert Daniella van Gennip, directeur van de zeehondencrèche.

advertentie
advertentie