Meerwaarde van ‘handhavingsdag’ nationaal park

3 december 2009 om 00:00 Nieuws

De doelen van zo’n collectief optreden zijn meerledig. Primair hebben de acht tot tien duo’s van opzichters een controlerende en voorlichtende taak. Een ochtend meerijden met een tweetal geeft praktisch inzicht in het gedrag en kennis van de terreingebruiker. De groene borden op markante punten in het NP geven in één oogopslag aan wat voor gebied men betreedt en wat daar wel en niet mag. Afgelopen zondagmorgen bleken de meesten dat wel te weten. Wandelaars en trimmers knikten vriendelijk of toonden zich in een kort praatje positief over het toezicht van het groene gilde. Losse, ‘wilde’ mountainbikers en wandelaars met loslopende honden staan aan de andere kant van het scala.

HEUVELRUG - Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NP) mag zich verheugen in een toevloed aan recreanten uit de directe omgeving. Vooral in het weekend kunnen wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters elkaars pad kruisen om er te genieten van de unieke natuur of zich uit te leven in hun sportiviteit. Om de bezoekersstromen in goede banen te leiden gelden sinds mei jongstleden uniforme toegangsvoorwaarden. Degenen die de regels niet naleven worden daar regelmatig op aan gesproken door de opzichters. Inmiddels is gebleken dat het leereffect van een ‘handhavingsdag’ zijn nut bewezen heeft. Afgelopen zondag was er weer zo’n dag.

door Kees de Kroon

Een groepje moutainbikers op een daartoe bestemde ATB-route flitsen als een rotte vluchtende wilde zwijnen over de kruising als we die naderen, helemaal opgaand in hun hobby, ,,Mooi om te zien”, beamen de beide opzichters glimlachend. Maar iets verderop was het driemaal raak. ,,Je ziet al aan hun gedrag, dat ze weten fout te zitten”, zegt de ‘oude rot’ (op de foto). Ze draaien gauw om als de auto in het zicht komt of slaan af en zetten een tandje bij, ze kijken vooral niet om. De eerste voor een bon was een bekende, die al eens een waarschuwing kreeg. Het valt ook niet mee als je twee loslopende honden tegelijk aan de riem wilt krijgen en de groene auto al op je staat te wachten. Meestal blijft het bij een waarschuwing. Daarvoor wordt wel naam en adres genoteerd. Maar zo’n formele waarschuwing is dan ook daadwerkelijk de laatste, zoals bij de wandelaar met de twee honden is gebeurd. Ook wordt de folder Toegangsvoorwaarden uitgereikt. Daarin zijn alle regels uitgelegd.

Dat vanuit het NP, waarin Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Utrechts Landschap samenwerken met ruim twintig particuliere terreineigenaren, gemeenten en recreatieschap uniforme toegangsregels zijn opgesteld is op zich al een mijlpaal. Daarbij was het voor de circa 20 samenwerkende terreinopzichters zondag een gelegenheid elkaars problemen aan te horen en elkaar te motiveren . ,,Dat moet meerwaarde geven”, zegt de coördinator van het recreatieschap met zijn meer dan dertig jaar veldpolitie-ervaring. ,,Vrijwel alle terreinbezoekers willen zich best aan regels houden, helaas moet enkelen dat hardhandig te verstaan worden gegeven.”

advertentie
advertentie