Desert Cops terug: ‘Het was fantastisch’

26 november 2009 om 00:00 Nieuws

,,De hele reis was minder zwaar dan ik had verwacht. Natuurlijk waren er moeilijkere stukken, in het begin zat het weer tegen en uiteraard zijn er ook enkele technische problemen geweest. Daar tegenover stond dat er voldoende rustdagen waren om tegenslagen op te vangen, onderhoud te plegen of zelfs een soort excursie te doen.” Drie jaar geleden is de karavaan vaker getroffen door pech. ,,Er was nu van te voren enorm gehamerd op het technische gedeelte en het terugbrengen van het aantal deelnemende merken voertuigen is een goede beslissing geweest.”

MAARSBERGEN - De Desert Cops zijn weer terug in Nederland na een reis van vier weken waarin zij auto’s en motoren naar Gambia hebben gereden en daar hebben overgedragen ten behoeve van medische posten. ,,Het is prachtig om te reizen door al die landen en dan aan het eind de mensen zo blij te zien”, vertelt deelnemer Henk de Man uit Maarsbergen.

door Monique José Timmermans

,,Naar mate de reis vorderde werd de groep hechter, je bent echt op elkaar aangewezen, geen krant of tv en zelden internet. In Europa hebben we overnacht in hotels of een dorpshuis. In Afrika gingen we wel eens wildkamperen in de woestijn, samen koken en napraten met uitzicht op de dromedarissen, dat primitieve wordt leuk. Ieder land heeft zijn eigen karakter. Marokko is een prachtig vakantieland voor wie van een andere cultuur houdt. In Mauretanië zijn de mensen erg aardig, wel is het er vies en Senegal is echt een vuilnisbelt. Gambia is vooral arm, iedereen zit langs de straat en probeert iets te verkopen. In alle landen is de corruptie enorm, ondanks onze vrijgeleides van de ambassade konden we geen grenspost passeren zonder mensen wat toe te stoppen.”

,,De ontvangst in Gambia was fantastisch. Het laatste stukje naar Banjul ging met een veerboot en aan de overkant stond familie ons op te wachten allen in witte T-shirts. De Gambiaanse politieharmonie en nationale televisie erbij en de mensen van Riders for Health, indrukwekkend. Enkele Desert Cops pinkten een traantje weg omdat de reis hier eindigde. Zelden zag ik mensen ook zo blij, behalve de voertuigen hadden we nog zo veel meer bij ons: zoals medische apparatuur die zelfs gelijk naar de O.K. ging om gebruikt te worden.” u www.desert-cops.nl en www.reismotor.nl.

advertentie
advertentie